Foto: LETA

Līdzšinējais Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks piekristu kandidēt uz centrālās bankas prezidenta amatu, trešdien pēc tikšanās ar nacionālās apvienības ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (VL-TB/LNNK) valdes pārstāvjiem sacīja Kazāks.

Viņš gan piebilda, ka vēl neesot saņēmis piedāvājumu tikt izvirzītam šim amatam.

"Es labprāt to darītu, jo man ir gan pieredze, gan akadēmiskas un praktiskas prasmes, turklāt mana karjera ir saistīta ar ekonomiku un monetāro politiku," atzina Kazāks.

Viņš stāstīja, ka, darbojoties Latvijas Bankas padomē, viņš ir guvis priekšstatu par to, kas centrālās bankas darbībā būtu uzlabojams un kā šī institūcija varētu dot lielāku pienesumu Latvijas ekonomikai.

Vaicāts par svarīgākajiem risināmajiem darbiem Latvijas Bankā, Kazāks norādīja, ka centrālajai bankai ir jābūt atvērtai, modernai un efektīvai institūcijai, kas palīdz Latvijas ekonomikai vairāk nekā līdz šim tas tika darīts.

"Starp steidzamākajiem darbiem ir Latvijas Bankas reputācijas atjaunošana, kas pēdējos gados ir būtiski cietusi. Tāpat otrs svarīgākais darbs ir Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pievienošana Latvijas Bankai, kas pēc būtības nozīmēs finanšu sistēmas sakārtošanu. Šis lietas ir jādara ļoti ātri un kvalitatīvi, jo patlaban tās Latvijai ir kā akmens pie kājas, ar kuru nav iespējams peldēt," pauda Kazāks.

VL-TB/LNNK valdes loceklis Roberts Zīle raksturoja Kazāku kā akadēmiski spēcīgi izglītotu ar Londonā iegūtu doktora grādu, pieredzi finansu jomā, Fiskālās disciplīnas padomē, Latvijas Bankas padomē.

Viņš atturējās vērtēt, vai nacionālā apvienība virzīs Kazāku centrālās bankas prezidenta amatam, jo, pirms pieņemt lēmumu, politiskais spēks vēlas iztaujāt visus pretendentus uz šo amatu. Patlaban tādi ir tikai trīs - Kazāks, bijusī Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre, ar kuru nacionālā apvienība tikās pirmdien, un Fiskālās disciplīnas padomes locekle Inna Šteinbuka, ar kuru nacionālā apvienība plāno tikties rīt.

Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam pilnvaru termiņš amatā beidzas šogad decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!