Foto: morgueFile

Lietā par Konkurences padomes (KP) pērn konstatēto vairāku banku aizliegto vienošanos arī "Norvik banka" ar konkurences uzraugiem noslēgusi izlīgumu un vairs netiesāsies. Iepriekš par to jau paziņoja banka "Citadele".

Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa pastāstīja, ka tiesa pirmdien izskatīja bankas "Citadele" un "Norvik bankas" lūgumus par tiesvedības izbeigšanu lietā daļās, kas attiecas uz šīm lietas dalībniecēm, tādēļ ka noslēgto izlīgumu dēļ tiesiskais strīds ar KP vairs nepastāv. Tiesa šos lūgumus apmierināja.

Pēc tiesas pārstāves teiktā, lietas izskatīšana pirmdien tika atlikta līdz 11.oktobrim, jo vairāki lietas dalībnieki uz tiesas sēdi nebija ieradušies un vairākas bankas lūdza atlikt lietas izskatīšanu, jo arī gatavojas noslēgt administratīvo līgumu ar KP.

"Norvik bankas" Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītāja Baiba Eihenbauma pastāstīja, ka lēmums noslēgt ar KP administratīvo līgumu pieņemts racionālu apsvērumu dēļ. ""Norvik banka" apzinās tiesvedības laikietilpīgumu un izmaksas, līdz ar to pieņēma lēmumu noslēgt līgumu ar KP," viņa sacīja.

Noslēdzot ar KP izlīgumu, "Norvik bankai" soda nauda samazināta no 25,2 tūkstošiem latu līdz 17,6 tūkstošiem latu.

KP pērn martā informēja, ka atklājusi aizliegtu vienošanos starp 22 komercbankām par komisijas maksas piemērošanu maksājumu karšu pieņemšanā. Konkurences uzraugi bankām piemēroja naudas sodu kopumā 5,495 miljonu latu apmērā. Tiesā par KP lēmumu vērsās 14 banku.

Konkurences uzraugi secināja, ka bankas ilgstoši fiksējušas savstarpējās komisijas maksas par maksājumu karšu pieņemšanu, kas savukārt noteica zemāko līmeni tiem maksājumiem, kurus veica tirgotāji, kas savās tirdzniecības vietās pieņem maksājumu kartes. Tādējādi tika deformēta konkurence, kā arī nodarīts kaitējums gan tirgotājiem, kas pieņem karšu maksājumus, gan patērētājiem. Aizliegtā vienošanās attiekusies uz komisijas maksām, ko bankas maksājušas par karšu norēķiniem, kā arī bankomātu pakalpojumiem, paskaidroja padomē.

Aizliegtā vienošanās bijusi spēkā no 2002.gada 1.decembra līdz 2011.gada 7.janvārim, tomēr banku dalības ilgumi tajā bijuši atšķirīgi.

Lielākais naudas sods tika piemērots "Swedbank" - 2,83 miljoni latu - un bankai "Citadele" - 1,217 miljoni latu.

Mazāk par miljonu latu soda nauda tika noteikta "SEB bankai" - 558,7 tūkstoši latu, "Latvijas Krājbankai" - 259 tūkstoši latu, kā arī "DnB NORD Bankai" (tagad "DNB Banka") - 167,5 tūkstoši latu. "Nordea Bank Finland Plc" Latvijas filiāle tika sodīta ar 158,4 tūkstošu latu naudas sodu, "Rietumu Bankai" piemērots 103,9 tūkstošu latu sods, bet "GE Money Bank" - 79,4 tūkstoši latu.

"Latvijas Hipotēku un zemes bankai" soda nauda tika noteikta 55,6 tūkstoši latu, "Norvik bankai" - 25,2 tūkstoši latu, "Aizkraukles bankai" - 15,5 tūkstoši latu, "Privat Bank" - 5,5 tūkstoši latu, "UniCredit Bank" - 5,4 tūkstoši latu. KP sodījusi "Danske Bank" filiāli Latvijā ar 2,7 tūkstošu latu sodu, un tāds pats sods piemērots "Baltic International Bank", "Trasta komercbankai" - 2,6 tūkstoši latu, bet "SMP Bank" - divi tūkstoši latu. Komercbankai "Baltikums" soda nauda noteikta 1,4 tūkstoši latu, "Reģionālajai investīciju bankai" - 1,3 tūkstoši latu, "Latvijas Biznesa bankai" - 728 lati, bet "LTB Bank" un arī "VEF bankai" - katrai 500 latu.

Latvijas Komercbanku asociācijā aģentūrai BNS iepriekš pavēstīja, ka KP lēmumu nolēmušas pārsūdzēt 14 no 22 bankām, bet kopējā apstrīdētā summa veido 98% no uzliktās soda naudas. Tiesā ar pieteikumiem atcelt KP lēmumu iesniedza "Swedbank", "Latvijas Krājbanka" "Baltikums", banka "Citadele", "Latvijas Hipotēku un zemes banka", "Rietumu Banka", "Trasta komercbanka", "Privat Bank", "Nordea" banka, "Baltic International Bank", "DnB NORD Banka", "LTB Bank", "SEB banka" un "Norvik banka".

"Arī tās bankas, kuras izlēmušas lēmumu nepārsūdzēt, KP lēmumu neatzīst, taču, ņemot vērā resursus, kas nepieciešami pārsūdzības procesā un ir lielāki par uzlikto sodu, kā arī citus objektīvus aspektus, tiesā nevērsīsies," paskaidroja asociācijā.

Banka "Citadele" šogad augustā gan paziņoja, ka noslēgusi mierizlīgumu ar KP un valsts budžetā ieskaitīs samazināto soda naudu apmēram 666 tūkstošu latu apmērā. Līdz ar to šī banka ar KP vairs netiesāsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!