Foto: LETA

Banku nevēlēšanās vai bailes veikt transakcijas ar baltkrievu uzņēmējiem sāk ļoti ietekmēt iespējas Latvijas uzņēmējiem veikt biznesu ar Baltkrievijas mežu nozari, informē Latvijas Kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Kristaps Klauss.

Viņš skaidroja, ka Baltkrievija Latvijai ir izejmateriālu piegādātājs, no kurienes valsts iepērk skujkoku dēļus lielos apjomos - pērn tie bija apmēram 600 000 kubikmetru, kas, kā norādīja Klauss, ir ļoti liels apjoms. Viņš arī sacīja, ka iepirktie dēļi Latvijā tiek pārstrādāti un vēlāk eksportēti.

Līdztekus izpilddirektors pauda, ka, lai arī tirdzniecība ar Baltkrieviju jau iepriekš bija apgrūtināta, pašlaik kokrūpniecības nozare problēmas ar Baltkrieviju izjūt citādāk - ņemot vērā "Ryanair" lidmašīnas nosēdināšanas gadījumu, tika ieviestas vairākas sankcijas, un daļa bija vērsta pret Baltkrievijas banku sektoru. Lai arī patlaban Latvijas bankām nav aizliegts nodrošināt savstarpējās transakcijas ar visām Baltkrievijas bankām, Latvijas bankas, "ir nobijušās, ļoti nelabprāt vai pat atsakās veikt naudas pārskaitījumus gan uz Baltkrieviju, gan saņemt no Baltkrievijas", skaidroja Klauss.

"Es esmu starp tiem, kas arī uzskata, ka mums kā valstij ir jāreaģē uz to, kas notiek Baltkrievijā, pret valsts oficiālo politiku man nav nekāda veida iebildumu, bet tajā pašā laikā nav mums oficiālās politikas ne Eiropas Savienībai, ne Latvijai, ka būtu jāpārtrauc jebkādas ekonomiskās attiecības ar šo valsti," komentēja LKF izpilddirektors.

Viņš arī minēja, ka Latvijas banku nevēlēšanās sadarboties ar "austrumiem" jau ir ilgstoša problēma, ko valstij vajadzētu pārdomāt.

"Ja mēs baidīsimies par visu, tad nezinu, kā mēs vispār attīstīsimies," prognozēja Klauss, piebilstot, ka kopumā nevar apgalvot, ka Latvijas kokrūpniecība būtu atkarīga no Baltkrievijas, taču ir uzņēmumi, kuru darbība tiek ievērojami ietekmēta.

Tāpat Klauss pauda, ka kopumā Latvijas bankām nav uzliktas citādākas prasības kā Nīderlandes, Dānijas vai Vācijas bankām. Vienlaikus sarežģījumi neskar tikai kokrūpniecības nozari, bet arī citas jomas.

"Nav godīgi, ka darījumus, piemēram, no Nīderlandes uz Baltkrieviju var veikt, bet no Latvijas nevar. Tas nav godīgi, un nav vienlīdzīgas konkurences," uzsvēra LKF izpilddirektors.

Vaicāts par to vai Baltkrievijas situāciju Latvijas kokrūpniecības nozare ir pārrunājusi valstiskā līmenī, Klauss atzina, ka tā ir sāpe, kas nav vienkārši risināma. "Nevar pēkšņi [Ministru prezidents Krišjānis] Kariņš (JV) aiziet pie [Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilzes] Znotiņas vai [Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Santas] Purgailes kundzes un teikt, lai dāmas attopas. Ne jau viņas šo situāciju ir izraisījušas un ne jau tās ir viņu prasības. Ne viņas ir pateikušas, lai apstādina sadarbību ar Baltkrieviju," atzīmēja LKF izpilddirektors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!