Foto: LETA
Latvijas banku sektors šogad audzis straujāk, nekā iepriekš plānots, aģentūrai BNS atzina Latvijas Komercbanku asociācijā.

"Lai arī 2012.gads banku nozarē kopumā vērtējams kā labs, turklāt, pateicoties Latvijas ekonomikas straujajam kāpumam, nozare piedzīvoja nozīmīgāku pieaugumu, nekā plānots, nākotnē jālūkojas ar piesardzību, ņemot vērā iespējamos riskus, pamatā – ārējos," uzsvēra asociācijā.

Komercbanku asociācijā minēja, ka banku darbībā būtiskākais balsts ir korporatīvā sektora finansēšana, tas ir, aizdevumi uzņēmumiem. Pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) datiem, 2012.gada deviņos mēnešos Latvijas tautsaimniecībai tika izsniegti kredīti kopumā par 629 miljoniem latu.

"Svarīgi atzīmēt, ka liela daļa kredītu uzņēmējdarbības attīstībai ir saistīti ar Eiropas Savienības (ES) fondu vai citu valsts atbalsta līdzekļu līdzfinansēšanu. Ņemot vērā, ka šī ES fondu perioda finansējums jau iet mazumā, bet Eiropā tuvāko triju gadu laikā nav gaidāma būtiska ekonomikas izaugsme, būtisks ir jautājums par šā atbalsta turpināšanos, raugoties uz nākotnes kreditēšanas attīstības perspektīvām," klāstīja asociācijā.

Tāpat asociācijā norādīja, ka mazāka nekā juridisko personu finansēšanā šogad ir bijusi aktivitāte privātpersonu finansēšanā, turklāt aktivitātes samazinājums vērojams no abām pusēm – piesardzīgāka kļuvusi gan banku kredītpolitika, gan arī aizņēmēju attieksme, septiņas reizes nomērot un tikai tad uzņemoties ilgtermiņa saistības kredīta veidā bankā.

"Privātais patēriņš Latvijā atjaunojas un uzrāda būtisku kāpumu, taču ilgtermiņa saistību uzņemšanas virzienā tas vēl nav manāms, un kopējais privātpersonu kredītportfelis bankās rūk. Protams, iemesls ir arī tas, ka cilvēki, kas spēj maksāt un ir piesardzīgi, kredītus cenšas atmaksāt pirms termiņa, savukārt daļa kredītu, kuru maksājumi ilgstoši tiek kavēti, tiek nodoti piedziņai. Tādēļ, ņemot vērā visus iepriekš minētos riska faktorus, uz nākamā gada izaugsmi skatāmies piesardzīgi," teica asociācijā.

Tāpat asociācijā pavēstīja, ka 2012.gadā vēl joprojām jūt krīzes sekas, jo, pirmkārt, daļa mājsaimniecību joprojām nav atguvušas maksātspēju, otrkārt, ir augsts kredītu maksājumu kavējumu līmenis, kas būtiski pārsniedz kavējumu apmēru kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, treškārt, pieaug fizisko personu maksātnespējas lietu skaits.

"Šis jautājums nenoiet arī no politiskās darba kārtības, jo atsevišķi politiķi grib popularizēt vieglu atbrīvošanos no saistībām, bet, no otras puses, parādās arī daudz publiskas informācijas par procesa negodprātīgu izmantošanu," piebilda asociācijā.

Tāpat asociācijā minēja, ka joprojām Latvijā ir ļoti ilgstoši tiesu procesi, tādēļ 2013.gadā būtu ļoti svarīgi tādi parlamenta lēmumi, lai tiktu saglabāts gan sabalansēts maksātnespējas process, saīsināts komercstrīdu izskatīšanas laiks, gan arī beidzot sakārtots šķīrējtiesu regulējums. "Būtu arī ļoti vēlams, lai valsts spētu ar īpašiem pārejas regulējumiem samazināt tiesās uzkrājušos milzīgo lietu apmēru, īpaši Rīgas reģionā," uzsvēra asociācijā.

Latvijas Komercbanku asociācija ir biedrība, kurā uz brīvprātības principa pamata apvienojas Latvijā reģistrētās bankas un ārzemju banku filiāles. Tā ir dibināta 1992.gada jūlijā. Asociācijas mērķis ir sekmēt Latvijas banku sistēmas nostiprināšanu un attīstību, koordinējot banku kopējo problēmu risināšanu, pārstāvot banku kopējās intereses valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī vietējās un starptautiskajās organizācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!