Foto: LETA

Šā gada deviņos mēnešos valsts fondēto pensiju pārvaldītāju nopelnītie līdzekļi pārsnieguši Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pensiju 2. līmenī veiktās iemaksas – pensiju plānu peļņa deviņos mēnešos ir 68 miljoni latu, savukārt iemaksas shēmā no VSAA ir 53 miljoni latu, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) Valsts fondēto pensiju apskata dati.

Kopumā 2012.gada laikā 2. pensiju līmeņa aktīvi ir pieauguši par aptuveni 121 miljonu latu - līdz 997 miljoniem latu, portāls "Delfi" uzzināja LKA.

Kopš pensiju 2. līmeņa darbības sākuma līdzekļu pārvaldītāji valsts fondētās pensiju shēmas dalībniekiem ir nopelnījuši vairāk nekā 156 miljoni latu, kas veido 15,6% no kopējā uzkrātā kapitāla. Jāuzsver, ka minētie rādītāji ir dalībnieku tīrā peļņa, ņemot vērā atlīdzību līdzekļu pārvaldītājiem, turētājbankām, kā arī citas izmaksas.

Šā gada deviņos mēnešos visu valsts fondēto pensiju plānu vidējais svērtais ienesīgums bija 7,8%, un tas ir ļoti veiksmīgs rezultāts, uzskata LKA Valsts fondēto pensiju apskata autors Jānis Rozenfelds.

Šogad labākos investīciju atdeves radītājus ir uzrādījuši aktīvās kategorijas pensiju plāni, to dalībniekiem plānu pārvaldītāji ir nodrošinājuši 8,2% augstu tīro ienesīgumu. Arī konservatīvo un sabalansēto kategoriju plānu dalībniekiem ir iemesls būt gandarītiem, jo to tīrā atdeve kopš gada sākuma ir sasniegusi attiecīgi 6,9% un 7,8%, secinājusi LKA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!