Foto: LETA
Pagājušā gada laikā Latvijā reģistrētos privātajos pensiju fondos uzkrātā kopējā aktīvu vērtība ir palielinājusies par vairāk nekā 10 miljoniem latu jeb par 9,4% – no 109,1 miljona latu 2010.gada beigās līdz 119,4 miljoniem latu 2011.gada beigās, liecina par Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) Privāto pensiju fondu komitejas apkopotajiem nozares datiem portālu "Delfi" informēja LKA preses sekretāre Baiba Melnace.

Pērn pieaudzis arī privāto pensiju plānu dalībnieku skaits – no 188 tūkstošiem 2010.gada beigās līdz 198,5 tūkstošiem 2011.gada beigās.

LKA norāda, ka 2011.gada apkopotie darbības rezultāti liecina par privāto pensiju fondu popularitātes pieaugumu Latvijas iedzīvotāju vidū. Tomēr joprojām kopējais uzkrājumu apjoms ir neliels, un pašreizējiem strādājošajiem ir daudz iespēju parūpēties par labāku finansiālo nodrošinājumu vecumdienās.

Privātie pensiju fondi jeb pensiju sistēmas 3.līmenis ir iespēja veidot papildu uzkrājumus savai nākotnes pensijai. Pensiju 3. līmeņa kapitāls tiek uzkrāts privātā pensiju fonda pensiju plānos un ieguldīts finanšu tirgos. Uzkrājumu apjoma pieaugums atkarīgs no veikto iemaksu lieluma un plāna dalībnieka izvēlētā pensiju plāna ieguldījumu stratēģijas.

Pašlaik Latvijā ir seši atklātie pensiju fondi un viens slēgtais pensiju fonds, katram no tiem ir viens vai vairāki pensiju plāni ar atšķirīgu līdzekļu ieguldīšanas stratēģiju un riska pakāpi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!