Foto: Pixabay

Kopš studiju kreditēšanas programmas sākšanas pērnā gada augustā AS "Swedbank" finansējumu izsniegusi aptuveni 2500 studiju un/vai studējošo kredītu līgumiem, informē bankas pārstāvji.

Pērn stājās spēkā jaunais studiju un studējošā kreditēšanas modelis ar valsts atbalstu jeb "Altum" garantiju. Tas noteica, ka, piesakoties studiju vai studējošajam kredītam, topošajiem studentiem vairs nav nepieciešams otrs galvotājs, kas uzņemtos saistības gadījumā, ja kredītņēmējs nevarētu atmaksāt kredītu, bet turpmāk šo garantiju sniedz finanšu institūcija "Altum". Iepriekš papildu prasība nodrošināt atbilstošu privāto galvotāju daudziem studentiem izrādījās nepārvarams šķērslis, kas turpmāk atkritīs.

Tāpat netiek noteikti studiju griesti, kā tas bija līdz šim – maksimālais studiju kredīts būs studiju maksas apmērā. Valsts turpinās subsidēt studiju kredīta procentu maksājumus studiju laikā un gadu pēc absolvēšanas. Savukārt jaunajiem vecākiem tiks dzēsta studējošā kredīta apmaksas summa 30% apmērā pēc augstskolas absolvēšanas. Iepriekš kredītsumma tika dzēsta tikai vienam no vecākiem, taču turpmāk šāda iespēja būs abiem bērna vecākiem.

Augustā "Swedbank" noslēdza sadarbības līgumu ar "Altum" par studiju un studējošā kredītu izsniegšanu 2020./2021. mācību gadam, taču novembrī bankai nācās apturēt kredītu izsniegšanu.

Izglītības un zinātnes ministrija skaidroja, ka, pieņemot likumu "Par valsts budžetu 2020. gadam", tika plānots, ka pieprasījums pēc jauniem kredītiem pieaugs un tie būs orientējoši 2000 jauni kredīti gadā. Taču Covid-19 dēļ ir pasliktinājusies darba tirgus situācija un studējošo iespējas segt studiju maksu, paralēli studijām strādājot, tādēļ pieprasījums pēc jauniem kredītiem pārsniedza pirms ārkārtas situācijas prognozēto skaitu. Kredītu izsniegšana pēc jauniem nosacījumiem sākās 12 .augustā, un jau septembra beigās ministrija informēja koalīcijas sadarbības padomi par paaugstināto pieprasījumu. Kredītu izsniegšana novembra sākumā tika pārtraukta, jo studentu pieprasījums pēc atbalsta ievērojami pārsniedza sākotnēji plānoto. Valdība 17.novembrī atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājumu par 650 000 eiro liela finansējuma pārdali ministrijas budžetā, lai būtu iespējas atsākt studiju un studējošā kredītu izsniegšanu.

"Situācija ar studiju un studējošo kredītiem ir atrisināta un pērnā gada rudenī "Swedbank" varēja turpināt šī finansējuma nodrošināšanu visiem studētgribētājiem. Bažas par studiju un studējošo kredīta pieejamību bija saistītas ar valsts garantijas apmēru, kas nespēja segt visu studētgribētāju aizņēmumu galvojuma apmēru ievērojamā pieprasījuma dēļ. Tomēr līdz ar valsts iestāžu iesaistīšanos, garantiju jautājums tika atrisināts un "Swedbank" varēja atjaunot studentu pieprasījumu izskatīšanu finansējuma piešķiršanai un vēl 2020. gada decembrī 100 studentiem bija iespēja saņemt finansējumu savām studijām," stāsta "Swedbank" Patēriņa un auto finansēšanas atbalsta daļas jomas vadītāja (atbildīga par studiju un studējošo finansēšanas jomu) Inese Anckalniņa.

Kopējais finansējuma apmērs sasniedzis 16,8 miljonus eiro. Salīdzinājumā ar iepriekšējo finansēšanas programmu, kurā papildus valsts galvojumam bija nepieciešams maksātspējīgas privātpersonas galvojums, šī programma ir kļuvusi studentiem ievērojami pieejamāka. "Swedbank" programmā finansējumu saņēmuši jau par 70% studētgribētāju vairāk nekā gadu iepriekš, stāsta Anckalniņa.

Kopējās tendences apliecina jau iepriekš ziņoto, ka populārākas studentu izvēlētās augstskolas ir Latvijas Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Biznesa augstskola "Turība" un Rīgas Tehniskā universitāte. Savukārt populārāko studiju virzienu sarakstā dominē sociālās zinātnes, komerczinības un tiesības, veselības aprūpe un sociālā labklājība, humanitārās zinātnes un māksla, izglītība un arī inženierzinātnes, ražošana un būvniecība, liecina "Swedbank" apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!