Foto: DELFI

Tuvojoties eiro ieviešanai, Konkurences padome (KP) plašāk uzraudzīs cenu noteikšanas procesus tirgos, kā arī aktīvi sadarbosies ar Ekonomikas ministriju un Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC), lai nodrošinātu, ka patērētājiem būtiskajos tirgos uzņēmumi konkurē un neveido aizliegtas vienošanās, kas mākslīgi sadārdzina cenas, informē KP.

Līdz šim konkurences uzraugi pārkāpumus eiro ieviešanas kontekstā nav konstatējuši, taču uzmanību jau esot pievērsusi atsevišķa ikdienas patēriņam būtisku pārtikas preču un pakalpojumu cenu izmaiņu paralelitāte. Šos gadījumus KP izvērtē padziļināti, lai pārliecinātos, vai uzņēmumi nav aizliegti vienojušies noteikt konkrētas cenas.

Līdztekus plašākām tirgus uzraudzībai, KP turpmāk saņems arī PTAC monitoringa datus par KP izvēlētiem konkrētiem produktiem un to cenu izmaiņām mazumtirdzniecības vietās. Šī informācija ļaus KP analizēt cenu izmaiņas.

Jau šobrīd eiro ieviešanas kontekstā KP uzrauga cenu izmaiņas vairākos patērētājiem svarīgos preču un pakalpojumu tirgos. Tāpat KP savā darbā izmanto Ekonomikas ministrijas cenu monitoringa datus, ik nedēļu izvērtējot cenu svārstības atsevišķām pārtikas un nepārtikas precēm, analizējot sakarības gan viena mazumtirdzniecības tīkla ietvaros, gan starp konkurējošiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem dažādās Latvijas pilsētās.

KP izvērtējot arī PTAC saņemtos patērētāju ziņojumus par cenu pieaugumu, kā arī seko līdzi publiski pieejamajai informācijai par cenu celšanas gadījumiem.

"Mūsu uzdevums ir izvērtēt, vai atsevišķu preču un pakalpojumu cenu palielinājumam ir objektīvi un pamatoti iemesli, vai arī tās ir konkurences neesamības vai apzinātu deformāciju sekas. Patērētājus vai uzņēmējus, kas saskaras ar vienlaicīgu cenu palielinājumu kādā tirgus sektorā, aicinām nesamierināties, būt aktīviem, izvēloties alternatīvas preces vai pakalpojumus un ziņojot KP. Uzņēmumi, kas savā starpā aizliegti vienosies vai kā citādi saskaņos savas darbības, lai eiro ieviešanas aizsegā nepamatoti celtu cenas, tiks saukti pie atbildības par Konkurences likuma pārkāpumu," skaidro KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Jau ziņots, ka no 1.oktobra Latvijā sākas paralēlais cenu atspoguļošanas periods, kad preču un pakalpojumu cenām jābūt atspoguļotām divās valūtās – latos un eiro. Tāpat arī patērētājiem izsniegtajos čekos darījumu kopsummai ir jābūt norādītai kā latos, tā eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!