Foto: LETA
Maksātnespējīgās AS "Latvijas Krjbanka" ("Krājbanka") administrators SIA "KPMG Baltics" vakar, 20.janvārī, ir saņēmis vienu bankas sanācijas priekšlikumu, taču maksātnespējas risinājuma izvēles procesā "KPMG Baltics" vērtē vairākus sanācijas priekšlikumus un iespējamos modeļus, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "KPMG Baltics" pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Sanācijas priekšlikumu iesniedzējus "KPMG Baltics" patlaban nevar atklāt, skaidroja Fīrmanis.

"Lai iesniegtais sanācijas priekšlikums būtu vērā ņemams, kā vienam no būtiskākajiem argumentiem jābūt vērā ņemamai ieguldīto investīciju pietiekamībai, spējai nodrošināt likviditāti un, pats galvenais, biznesa plānam, kas nodrošinātu bankas ilgtspējīgu attīstību," uzsvēra Fīrmanis.

Viņš piebilda, ka likums ļauj šādus sanācijas priekšlikumus iesniegt līdz pirmdienas, 23.janvāra, plkst.24. Pēc tam "KPMG Baltics" sagatavoto maksātnespējas risinājumu plānu iesniegs Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK).

FKTK vadītājs Kristaps Zakulis biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja, ka "KPMG Baltics" iesniegto maksātnespējas risinājumu plānu FKTK būs jāizvērtē 15 dienu laikā.

Jau ziņots, ka, apgalvojot, ka atrasts investors, kas gatavs atjaunot "Latvijas Krājbankas" darbību, bankas administratoram - auditorfirmai "KPMG Baltics" - iesniegts bankas sanācijas priekšlikums, to telekompānijai LNT apstiprinājis gan bankas administratora pārstāvis, gan "Krājbankas" pārstāvis maksātnespējas procesā, bijušais bankas valdes loceklis Mārtiņš Zalāns.

Viņi gan nav atklājuši, kas šo plānu izstrādājis un iesniedzis. Saskaņā ar likumu plānu var izstrādāt administrators, kreditori vai akcionāri.

LNT vēsta, ka "Krājbankai" atrastais investors esot kāda Krievijas banka. Portāls "puaro.lv" vēsta, ka "Krājbankā" paredzēts ieguldīt papildus 38 miljonus latu, kā arī likviditātes vajadzībām vēl 120 miljonus latu. Sekmīgas sanācijas gadījumā investors esot gatavs piesaistīt nepieciešamo naudu. Plāns neparedzot papildu saistības no valsts budžeta.

Administratora pārstāvis norāda, - lai priekšlikums būtu vērā ņemams, būtiska ir ieguldīto investīciju pietiekamība, spēja nodrošināt likviditāti un biznesa plāns par bankas attīstību. To, vai "Krājbankas" darbība tiks atjaunota vai tomēr tiks sākta bankrota procedūra, jāizlemj nākamnedēļ.

""KPMG Baltics" savu vērtējumu un ieteikumus par "Krājbankas" nākotni - piemērotāko risinājumu bankas maksātnespējai - FKTK iesniegs 23.janvārī, kurai tas 15 dienu laikā būs jāizvērtē," sacīja Fīrmanis.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 23.decembrī "Latvijas Krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu. Tiesa par "Krājbankas" maksātnespējas iestāšanās dienu noteica sprieduma pasludināšanas dienu, proti, 23.decembri.

Par administratoru tiesa apstiprināja auditorfirmu "KPMG Baltics", bet kā "Krājbankas" pārstāvjus maksātnespējas procesā, kuru dalība tajā ir obligāta, tiesa noteica bankas valdes priekšsēdētāju Ivaru Priedīti, valdes locekli Mārtiņu Zalānu, valdes un padomes locekļus, tostarp Vladimiru Antonovu un Raimondu Baranausku, kā arī atsevišķu pārvalžu vadītājus un grāmatvedi.

"KPMG Baltics" ir jāvērtē, vai iespējama maksātnespējīgās AS "Latvijas Krājbanka" sanācija, vai arī tiks sākta bankas bankrota procedūra.

Ja tiks pieņemts lēmums, ka banku nav iespējams sanēt, tad bankas administrators rīkosies tā, lai bankas aktīvi tiktu realizēti par maksimāli augstāko cenu. Aktīvi nav obligāti jāpārdod īstermiņā, ja bankas administrators uzskatīs, ka iespējamā pārdošanas cena ir pārāk zema un tādēļ neatbilst kreditoru interesēm, skaidroja Fīrmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!