Foto: DELFI
Ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrība "Finasta Asset Management" (FAM) nodevusi AS "Swedbank" valsts fondēto pensiju shēmas jeb pensiju 2.līmeņa ieguldījumu plānu līdzekļus, kuri līdz šim bija uzticēti Latvijas Krājbankai, informē pārvaldītāja pārstāve Anželika Sivicka.

FAM valdes loceklis Andrejs Martinovs uzsver, ka Latvijas Krājbankas problēmas nav skārušas pensiju 2.līmeņa līdzekļus – ne naudas līdzekļus, ne vērtspapīrus, kuri tika turēti Krājbankā. Viņš skaidro, ka pensiju 2.līmeņa līdzekļi tiek glabāti atsevišķi no bankas mantas un brīdī, kad turētājbanka nevar izpildīt savas funkcijas, līdzekļi tiek pārvesti citai turētājbankai. Lai gan pensiju 2.līmeņa plāniem mainās turētājbanka, pārvaldītāja funkcijas paliek "Finasta Asset Managemenet", tāpēc ieguldījumu plānu pārvaldīšanas stratēģijas un politikas maiņa nav paredzēta, norāda Martinovs.

"Finasta Asset Managemet" arī informē, ka visa finanšu grupa "Finasta" turpina strādāt ierastajā režīmā bez jebkādiem ierobežojumiem.

"Finasta Asset Management" ir ceturtais lielākais pensiju 2. līmeņa pārvaldītājs Latvijā pēc dalībnieku skaita. Šā gada oktobra beigās pensiju plāni Finasta "Klasika", Finasta "Komforts" un Finasta "Ekstra" parādīja labākos ienesīgumus nozarē, kopš gada sākuma nopelnot attiecīgi 3,60%, 1,06% un 2,06%.

"Finasta Asset Management" pārvalda sešus pensiju 2.līmeņa plānus, piecus pensiju 3.līmeņa plānus, četrus atvērtos ieguldījumu fondus, vienu slēgto ieguldījumu fondu, kā arī privāto un institucionālo klientu individuālos ieguldījumu portfeļus.

Ieguldījumu pārvaldītāja vienīgā īpašniece ir "Finasta" banka - "Snoras" bankai piederošā holdinga AS "Finasta holding" meitasuzņēmums.

Jau vēstīts, ka FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Visticamāk, 28.novembrī FKTK tiesā iesniegs "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas pieteikumu.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!