Foto: DELFI

Pērn 18. decembrī veiksmīgi noslēdzās Latvijas Krājbankas turējumā esošo trešajām personām piederošo vērtspapīru izsole. Šobrīd banka ir saņēmusi izsoles rezultātā iegūtos aptuveni 550 000 latu un aicina bijušos vērtspapīru īpašniekus vērsties bankā, lai saņemtu sev pienākošos naudu, informēja bankas maksātnespējas administrators "KPMG Baltics".


Krājbanka var šo naudu izmaksāt, jo šie līdzekļi ir uzskatāmi par trešo personu mantu un nav ietverami bankas mantas sastāvā.

Administrators, ņemot vērā augstās izmaksas, kas būtu jāsedz bijušajiem bankas klientiem, ja izsoles rezultātā iegūtie līdzekļi nekavējoties tiktu nodoti glabājumā notāram, radis risinājumu, kas klientiem ir izdevīgāks. Proti, sākot no pirmdienas, 7.janvāra, līdz 28. februārim bijušie klienti, kuriem bankā glabājās vērtspapīri, Latvijas Krājbankas telpās Rīgā, J.Daliņa ielā 15, no plkst. 9:00 līdz plkst. 17:00 varēs noformēt dokumentus par tiem piekritīgo naudas līdzekļu pārvedumu uz citu banku.

Savukārt personām, kurām ir e-paraksts, ir iespēja sūtīt iesniegumu uz e-pastu lietvedība@lkb.lv. Iesnieguma forma ir pieejama Latvijas Krājbankas interneta mājas lapā.

Dodoties uz banku, bijušajiem klientiem ir jāņem līdzi pase, jo informācija par viņiem piekritīgiem naudas līdzekļiem tiks sniegta tikai pēc personas identifikācijas bankas telpās.

Bijušajiem klientiem ir jābūt arī gataviem sniegt informāciju par kontu citā bankā, uz kuru pārvest viņam pienākošos naudas līdzekļus, jo izmaksas tiks veiktas tikai bezskaidras naudas veidā.

Neskaidrību gadījumā bankas bijušie klienti aicināti sazināties ar Latvijas Krājbankas administratoru KPMG Baltics pa tālruni 67104050 vai pa e-pastu kpmg@lkb.lv.

Līdz pagājušā gada 30.novembrim "Krājbankas" klienti varēja pārvest savus vērtspapīrus uz citu vērtspapīru kontu pašu izvēlētā bankā. Tie vērtspapīri, kas palika bankā, atbilstoši kredītiestāžu likumam tika nodoti publiskai izsolei.

Bankā glabājās vērtspapīri apmēram 850 tūkstošu latu vērtībā, un lielākā daļa no tiem ir Latvijas biržā kotēto uzņēmumu akcijas, iepriekš informēja biržā "NASDAQ OMX Riga".

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pērn 8.maijā nolēma sākt "Latvijas Krājbankas" bankrotu. Bankrotu lūdza sākt "Latvijas Krājbankas" administrators - revīzijas kompānija "KPMG Baltics" -, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu. Krājbankas darbība tika apturēta 2011.gada 21.novembrī, jo bankā tika konstatēts aptuveni 100 miljonu latu iztrūkums. Aizdomās par naudas izkrāpšanu no bankas tiek turēti bijušie bankas vadītāji un akcionāri, tostarp Krievijas izcelsmes miljonāru Valdimiru Antonovu. Viņu smagos finanšu noziegumos apsūdz arī Lietuvā saistībā ar Krābankas mātes banku - "Snoras" - bankrotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!