Foto: LETA

Latvijas Krājbankas maksātnespējas procesa administratora "KPMG Baltics" pilnvarotā persona Jānis Ozoliņš otrdien izstājies no Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesu administratoru asociācijas atsevišķu tās biedru pastiprinātās intereses par bankas maksātnespējas procesu dēļ, portālu "Delfi" informēja "KPMG Baltics" pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Fīrmanis pauž uzskatu, ka atsevišķu administratoru asociācijas personu vēlme iegūt informāciju, kas nav viņu un asociācijas kompetencē, "liecina par mērķtiecīga un apzināta spiediena izdarīšanu uz administratora pilnvaroto personu". Izstāšanās no asociācijas neietekmē Ozoliņa profesionālo darbību un iespējas veikt savus pienākumus Latvijas Krājbankas maksātnespējas procesā, uzsver Fīrmanis.

Saskaņā ar Maksātnespējas un Civilprocesa likumu maksātnespējas procesa uzraudzību veic valsts aģentūra "Maksātnespējas administrācija" un tiesa, savukārt saskaņā ar Kredītiestāžu likuma normām to uzrauga arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija, norāda Fīrmanis.

"Līdz ar to Asociācija, vērtējot Ozoliņa darbības, nepamatoti ierosinot par tām disciplinārlietu un interesējoties par dažādiem darījumiem Latvijas Krājbankas maksātnespējas procesā, ir rupji pārkāpusi savas pilnvaras," klāsta "KPMG Baltics" pārstāvis.

Viņš norāda, ka asociācija visus paskaidrojumus Ozoliņam lūgusi sniegt līdz otrdienas vakaram, bet jau trešdien pulksten 9 ir plānots pieņemt lēmumu par soda sankciju piemērošanu. "Šī steiga rada pamatotas bažas par jau iespējams iepriekš pieņemta lēmuma formālu apstiprināšanu, ar centieniem nomelnot Ozoliņu un ietekmēt tiesnesi pirms [ceturtdienas] 29.marta tiesas sēdes par Latvijas Krājbankas bankrotu," uzskata Fīrmanis.

Jau ziņots, ka "KPMG Baltics" kategoriski noraidījis pēdējo dienu laikā publiskajā telpā izteiktos apgalvojumus par neprofesionālu administratora funkciju pildīšanu un strādāšanu savu vai kādu trešo personu labā, ko paudusi, piemēram, gan Rīgas dome, gan Kredītiestāžu noguldītāju un kreditoru aizstāvības apvienība (KNKA), kura pārstāv vairākus privātos bankas kreditorus.

""KPMG Baltics" visas līdzšinējās un arī turpmākajās dienās dažādu personu plānotās aktivitātes saista ar viņu vēlmi izdarīt spiedienu uz tiesu, kurai 29. martā ir jālemj par Latvijas Krājbanka bankrotu," iepriekš paudis uzņēmums.

Administrators norāda, ka visas šīs "agresīvās darbības", kas vērstas uz "KPMG Baltics" vārda nomelnošanu un profesionalitātes apšaubīšanu, ir tikai un vienīgi šo personu interesēs. "Nav noslēpums, ka daudzām personām, iepriekšējās bankas vadības prettiesiskās rīcības dēļ, bankā ir iestrēguši lieli līdzekļi, kurus viņas visiem līdzekļiem tagad cenšas atgūt, nerēķinoties ar citu kreditoru interesēm," norādīts administratora paziņojumā.

Jau ziņots, ka FKTK nolēma apstiprināt "Krājbankas" maksātnespējas administratora SIA "KPMG Baltics" iesniegto "Krājbankas" maksātnespējas risinājumu, kurā tiek rosināts sākt bankas bankrota procedūru, jo neviens no saņemtajiem "Latvijas Krājbankas" sanācijas priekšlikumiem nebija praktiski realizējams.

No "Krājbankas" kreditoriem lielākais ir Noguldījumu garantiju fonds (60% prasījumu kopsummas), tam seko valsts institūcijas (14%), subordinētie kreditori (4%), finanšu institūcijas (2%) un pārējie noguldītāji (20%).

Rīgas apgabaltiesa pasludināja Krājbanku par maksātnespējīgu pērnā gada beigās pēc FKTK priekšlikuma, jo pēc Krājbankas mātes bankas Lietuvas "Snoras" bankrota bija atklājies, ka ar bijušo īpašnieku un vadības ziņu no bankas aizplūduši lieli līdzekļi. Par to ierosināts kriminālprocess, kurā aizdomās tur bijušo bankas vadību, tai skaitā Krievijas izcelsmes baņķieri Vladimiru Antonovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!