Foto: DELFI

Maksātnespējīgās AS “Latvijas Krājbanka” (“Krājbanka”) administrators SIA “KPMG Baltics” uzvarējis pirmajā tiesas instancē Ukrainā, kur cīnās par “Krājbankai” piederošo naudu - vairākiem miljoniem latu, kas “iestrēguši” “Conversbank” kontos, portālu “Delfi” informēja “KPMG Baltics” preses pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Viņš atgādināja, ka bijušās "Krājbankas" vadības iespējamās prettiesiskās rīcības dēļ bankai ārvalstu banku korespondentkontos ir iestrēguši vairāk nekā 100 miljoni latu, kas bija viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ bankai tika uzsākts maksātnespējas process.

Ukrainas tiesas lēmums, kas pirmajā instancē ir labvēlīgs "Krājbankai" gan vēl ir pārsūdzams un galīgais lēmums būs zināms tikai pēc tam, kad lieta būs izskatīta vēl divās instancēs, kur lēmumus, visticamāk, pārsūdzēs procesa dalībnieki.

Kā atzīst "KPMG Baltics", cīņa par naudas atgūšanu ir visai smaga un sarežģīta. Puses izmanto savas tiesības pārsūdzēt tiesas lēmumus, kas to neapmierina. Šobrīd notiek tiesvedības un krimināltiesiski procesi gan Latvijā, gan ārvalstu jurisdikcijās. Procesi saistība ar korespondentkontos esošajiem līdzekļiem ir Krievijā (Investbank, Sbergkredit bank), Ukrainā (Conversbank), Austrijā, Luksemburgā un Latvijā.

Fīrmanis atzīmēja, ka "Krājbankas" administrators no izsolēs realizētajiem aktīviem un kredītiem ir atguvis aptuveni 50 miljonus latu. Tas savukārt ļāvis atmaksāt lielākajam bankas kreditoram Noguldījumu garantiju fondam 100 miljonus latu.

Šo ievērojamo summu galvenokārt veido nauda no atgūtajiem kredītiem, izsolēs realizētajiem aktīviem, "Krājbankai" piederošajiem līdzekļiem, kas atradās citu banku kontos un citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!