Foto: DELFI Reporter
Latvijas Krājbankas administrators „KPMG Baltics” Krievijā uzvarējis pirmajā tiesas instancē Krievijā reģistrēto "Investbank", ar kuru notiek tiesas process par Latvijas Krājbankai piederošajiem naudas līdzekļiem vairāku desmitu miljonu latu apmērā, portālu „Delfi” informēja Oskars Fīrmanis, "KPMG Baltics" sabiedrisko attiecību konsultants.

"Cīņa par naudas atgūšanu ir ļoti smaga un sarežģīta. Mēs soli pa solim virzāmies uz priekšu, lai šos līdzekļus atgūtu un varētu norēķināties ar bankas kreditoriem. Pašlaik gan ir grūti prognozēt, kad tiesvedība varētu beigties, jo puses izmanto visas iespējamās metodes, lai kavētu naudas atdošanu Latvijas Krājbankai un tās kreditoriem," atzīst administratora pārstāve advokāte Una Petrauska.

Ārvalstu banku korespondentkontos ir „iestrēguši” vairāk nekā 100 miljoni latu, kas bija viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ bankai tika uzsākts maksātnespējas process. Šobrīd notiek tiesvedības un krimināltiesiski procesi gan Latvijā, gan ārvalstu jurisdikcijās. Procesi saistībā ar korespondentkontos esošajiem līdzekļiem notiek Krievijā („Investbank”, „Sbergkredit bank”), Ukrainā („Conversbank”), Austrijā, Luksemburgā un Latvijā.

Šī ir jau otrā uzvara cīņā par vairāk nekā 100 miljonu latu, kas „iestrēguši” ārvalstu banku korespondentkontos, jo pavasarī administrators arī uzvarēja pirmajā tiesas instancē Ukrainā, kur arī norit cīņa ar „Conversbank” par vairāku miljonu latu atgūšanu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome (FKTK) 2011.gada 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. "Latvijas Krājbankai" licenci kredītiestādes darbībai FKTK anulēja 10.maijā.

Bankas bankrotu lūdza sākt tās administrators - revīzijas kompānija "KPMG Baltics" -, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav realizējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!