Foto: LETA

Maksātnespējīgās AS "Latvijas Krājbanka" (Krājbanka) aktīvu vērtība marta laikā samazinājusies par 11,43 miljoniem latu – no 382,25 miljoniem latu februāra beigās līdz 370,82 miljoniem latu mēneša beigās, par Krājbankas finanšu stāvokli marta beigās portālu "Delfi" informēja bankas administratora "KPMG Baltics" (KPMG) pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Savukārt bankas saistības marta beigās bija 559,88 miljonu latu apmērā. Līdz ar to bankas pašu kapitāls ir negatīvs - saistības pārsniedza aktīvus par 189,06 miljoniem latu, skaidro KPMG pārstāvis.

Noguldījumi "Krājbankā" marta beigās bija 199,67 miljoni latu. Savukārt laika posmā no 1.marta līdz 31.martam ir atgūts 4,21 miljons latu. Krājbankā darbu patlaban turpina 450 darbinieki, kas ir divreiz mazāk par novembra beigās kredītiestādē strādājošo skaitu - aptuveni 900 cilvēku.

Pēc Fīrmaņa teiktā - jo ilgāk "no dažādu personu puses tiks kavēts tiesas lēmums par Krājbankas bankrotu, jo negatīvāka būs tā ietekme uz atgūto aktīvu apjomu". Par atsevišķiem aktīviem esot interese no potenciālo pircēju puses. Taču, kamēr nav tiesas lēmums par bankas bankrotu, administrators nevar realizēt bankas aktīvus, lai norēķinātos ar kreditoriem, tā Fīrmanis.Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa pasludināja Krājbanku par maksātnespējīgu pērnā gada beigās pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšlikuma, jo pēc Krājbankas mātes bankas Lietuvas "Snoras" bankrota bija atklājies, ka ar bijušo īpašnieku un vadības ziņu no bankas aizplūduši lieli līdzekļi. Par to ierosināts kriminālprocess, kurā aizdomās tur bijušo bankas vadību, tai skaitā Krievijas izcelsmes baņķieri Vladimiru Antonovu.

FKTK šā gada februāra otrajā pusē nolēma apstiprināt bankas maksātnespējas administratora KPMG iesniegto Krājbankas maksātnespējas risinājumu, kurā rosināts sākt bankas bankrota procedūru, jo neviens no saņemtajiem Krājbankas sanācijas priekšlikumiem nebija praktiski realizējams.

Līdz ar bankas bankrota pieteikumu tiesai lūgts vērtēt arī Krājbankas maksātnespējas administratora KPMG darbību. Par to iesniegtas kopumā četras sūdzības, tostarp no Rīgas domes un bijušā bankas līdzīpašnieka Antonova. Sūdzību iesniedzēju ieskatā Krājbanku ir iespējams sanēt pretēji administratora viedoklim.

Rīgas apgabaltiesa marta beigās vēl neskatīja KPMG pieteikumu par Krājbankas bankrota procedūras sākšanu un iesniegtās sūdzību pret maksātnespējas administratoru KPMG.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!