Foto: LETA
Kredītiestādi, kura AS "Latvijas Krājbanka" noguldītājiem nodrošinās valsts garantētās atlīdzības izmaksu, būs valstij piederošā "Citadele" banka.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir pieņēmusi lēmumu par banku, kas izmaksās garantētos noguldījumus līdz 100 000 eiro jeb 70 000 latu apmērā.

Valsts garantēto noguldījumu izmaksu "Citadele" sāks jau otrdien, 29.novembrī, piektdien informēja FKTK.

Līgums starp FKTK un "Citadeli" parakstīts jau ceturtdien.

FKTK padomes loceklis Jānis Placis pastāstīja, ka uz garantēto atlīdzību izmaksāt konkursā pieteikušās vēl divas bankas, taču "Citadeles" priekšrocības bija visātrākā tehnoloģiskā risinājuma ieviešana un gatavība to pielietot, kā arī spēja nodrošināt izmaksu visātrāk.

Placis uzsvēra, ka līdz naudas izmaksas sākšanai Krājbanka nodos FKTK klientu datu bāzi ar summām, kas pienākas katram klientam, FKTK pārbaudīs šī reģistra atbilstību likuma prasībām, un tad nodos to "Citadelei".

Valdība visticamāk jau trešdien ārkārtas sēdē lems par papildus aizdevumu Noguldījumu garantiju fondam (NGF) no Valsts kases. Pēc tam Citadelei būs nodrošināta piekļuve NGF, bet nauda pašai "Citadeles" bankai netiks pārskaitīta, līdz ar to NGF līdzekļi nebūs atkarīgi no "Citadeles" darbības.

"Citadeles" bankas valdes loceklis Guntis Beļavskis skaidroja, ka naudu varēs izņemt gan skaidrā naudā, gan pārskaitīt uz kādu citu kontu, tomēr banka aicina naudu pārskaitīt, lai cilvēkiem nebūtu jāizņem liels skaidras naudas daudzums, Turklāt, lai izņemtu līdzekļus naudu skaidrā virs 500 latiem, tas būs jāpiesakās iepriekš, pretējā gadījumā varētu rasties situācija, ka kādu dienu filiālē fiziski varētu nepietikt skaidrās naudas

"Citadeles" bankas pārstāvis uzsvēra, ka noguldījumu garantiju fondā cilvēkiem jāsaņem vienā reizē – vai nu visu vienā pārskaitījumā uz vienu kontu vai nu visu uzreiz skaidrā nauda, un šīs naudas izņemšanu nevarēs sadalīt vairākos maksājumos.

Bankas vadītājs Juris Jakobsons sacīja, ka šī uzticība bankai, bet arī milzīga atbildība. Viņš arī aicināja neskriet pirmajā dienā izņemt naudu tiem, kam tā nav vitāli nepieciešama, jo šobrīd tā ir drošībā noguldījumu garantiju fondā un to varēs izņemt līdz 2071. gadam.

Bankas pārstāvji arī pieļāva, ka uzņēmējiem varētu būt kādas priekšrocības naudas izņemšanā, jo viņi, atšķirībā no privātpersonām, nevarēja piekļūt saviem iesaldētiem līdzekļiem nu jau vairākas dienas.

FKTK padomes loceklis Gvido Romeiko uzsvēra, ka fiziskās personas 50 latus dienā no Krājbankas varēs izņemt līdz sestdienas pusnaktij. Svētdien un pirmdien naudu no krājbankas vairs nevarēs izņemt, un "pārrāvums līdz otrdienai" nepieciešams, lai FKTK varētu fiksēt izmaksājamās summas.

FKT pašreizējie aprēķini liecina, ka ir 255 000 personu, kas saņems garantēto atlīdzību.

"Citadeles" pārstāvji atzina, ka normālā režīmā varētu sūtīt savus darbiniekus uz vietām, kur nav bankas filiāles, lai cilvēki varētu atvērt kontus, tomēr nākamnedēļ tas nebūs iespējams, bet šādu iespēju banka neizslēdz vēlāk.

Jau ziņots, ka pēc Lietuvas valdības lēmuma prasīt "Snoras bankas" maksātnespēju arī Latvijas Finanšu un Kapitāla tirgus komisija strādā pie "Snoras" meitas bankas – Krājbankas maksātnespējas pieteikuma, kuru nākamās nedēļas sākumā varētu iesniegt tiesā. Nākamnedēļ varētu sākties garantēto noguldījumu līdz 70 000 latu izmaksa Krājbankas klientiem.

Noguldījumu garantiju fondā, no kura atlīdzinās ieguldījumus Krājbankas klientiem, šobrīd nepietiek naudas, lai atmaksātu visiem noguldītājiem, taču nepieciešamos līdzekļus – aptuveni 200 miljonus latu – ir gatava aizdot Valsts kase, sacīja kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš. Kasē pietiekot līdzekļu šādam aizdevumam, un visticamāk tas būs ilgtermiņa aizdevums ar sešu mēnešu procentu likmi - mazāk nekā 2% gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!