Foto: DELFI Aculiecinieks
No 29.novembra rīta līdz trešdienas plkst.18:00 valsts garantēto atlīdzību ir saņēmuši jau 67 176 "Latvijas Krājbankas" klienti. Banka "Citadele" no valsts Noguldījumu garantiju fonda kopumā iedzīvotājiem un uzņēmumiem izmaksājusi 251 miljonu latu, informēja "Citadeles" pārstāve Ieva Prauliņa.

86% no šīs summas pēc klientu izvēles ir izmaksāti ar pārskaitījumu uz bankas "Citadele" vai jebkuras citas bankas kontu.

Pēc biznesa portāla "Nozare.lv" aprēķiniem, patlaban izmaksāti aptuveni 71,7% no kopumā valsts garantētajām atlīdzībām paredzētajiem aptuveni 350 miljoniem latu. Valsts garantēto atlīdzību saņēmuši aptuveni 28,22% no 238 000 "Latvijas Krājbankas" klientu, kuriem šī atlīdzība pienākas.

"Latvijas Krājbankas" klientiem izmaksājamos finanšu līdzekļus garantē valsts, un tie "Citadelei" tiek piešķirti no valsts Noguldījumu garantiju fonda. Šis finansējums tiek turēts atsevišķi no "Citadeles" bilances, tāpēc atlīdzību nauda nav atkarīga no "Citadeles" darbības un "Citadeles" darbība nav atkarīga no šīs naudas. Banka kalpo kā instruments, lai nodrošinātu atlīdzības izmaksu noguldītājiem.

Latvijas valsts garantē "Krājbankas" klientiem naudas izmaksu līdz 100 000 eiro (70 280,4 latiem). Likumdošana paredz, ka klientiem tiesības saņemt šo naudu saglabāsies pat 60 gadus.

Valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem līdzekļiem - gan uz depozītiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem, ieskaitot peļņas procentus, kas aprēķināti līdz 22.novembrim. Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam nauda tiek izmaksāta latos.

Naudu ir iespējams saņemt gan ar pārskaitījumu uz bankā "Citadele" atvērto kontu vai jebkuras citas bankas kontu, gan izņemot to skaidrā naudā. Visa naudas summa tiek piešķirta vienā maksājumā, līdz ar to nav iespējams daļu izņemt skaidrā naudā, bet daļu pārskaitīt uz bankas kontu.

Cilvēkiem, kuri vēlas izņemt skaidrā naudā vairāk par 500 latiem, šī summa iepriekš obligāti jāpiesaka bankā, jo drošības apsvērumu dēļ banka vienuviet neglabā lielas skaidras naudas summas.

Kā ziņots, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt visu "Latvijas Krājbankas" finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, jo bankā tika konstatēts aptuveni 100 miljonu latu iztrūkums, par ko informēta Ģenerālprokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!