Krājbankas krahs: klienti saņēmuši vēl vairāk nekā 10 miljonus garantētās atlīdzības  (15)

Bizness

Foto: AFI
No ceturtdienas vakara līdz piektdienas pulksten 17.00 valsts garantēto atlīdzību bankā "Citadele" saņēmuši kopumā 57 218 "Latvijas Krājbankas" klienti, dienas laikā izņemot vairāk nekā 10 miljonus latu.

Banka "Ciatdele" informē, ka kopumā kopš garantētās atlīdzības izmaksu sākuma Krājbankas klienti saņēmuši 223,8 miljonus latu.

Kā ziņots, "Latvijas Krājbankas" klientiem izmaksājamos finanšu līdzekļus garantē valsts, un tie "Citadelei" tiek piešķirti no valsts Noguldījumu garantiju fonda. Valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem līdzekļiem - gan uz depozītiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem, ieskaitot peļņas procentus, kas aprēķināti līdz 22. novembrim. Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam nauda tiks izmaksāta latos.

Naudu ir iespējams saņemt gan ar pārskaitījumu uz bankā "Citadele" atvērtu kontu vai jebkuras citas bankas kontu, gan izņemot skaidrā naudā. "Citadeles" klientiem, kam ir internetbanka, rīkojumu naudas saņemšanai ir iespēja iesniegt savā internetbankā. Visa naudas summa tiek izsniegta vienā reizē latos.

Ja cilvēks vēlas izņemt skaidrā naudā vairāk par 500 latiem, tas iepriekš obligāti ir jāpiesaka bankā, jo banka drošības apstākļu dēļ vienuviet netur pārāk lielas skaidras naudas summas.

Lai cilvēkiem nebūtu jāstāv "dzīvajā" rindā, aicinām iedzīvotājus iepriekš pieteikt savu apmeklējuma laiku "Citadeles" mājas lapā www.citadele.lv vai zvanot Klientu atbalsta centram pa diennakts tālruni 67010000, kā arī 1188.

Latvijas valsts garantē "Krājbankas" klientiem naudas izmaksu līdz 100 tūkstošiem eiro (70 280, 40 latu). Likumdošana paredz, ka klientiem tiesības saņemt šo naudu saglabāsies pat 60 gadus.

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!