Foto: LETA

Maksātnespējīgās AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") lielākais aktīvs - bankas kredītportfelis 231 miljona latu vērtībā, visticamāk, tiks pārdots izsolēs šā gada rudenī, trešdien preses konferencē sacīja bankas administratora SIA "KPMG Baltics" korporatīvo finanšu direktors Aivars Jurcāns.

Patlaban "Krājbankas" kopējā aktīvu vērtība ir 370 miljoni latu, tostarp kredītportfelis ir 231 miljonu latu vērts, ieguldījumi nekustamajos īpašumos - aptuveni 25 miljoni latu un ieguldījumi radniecīgajos uzņēmumos - aptuveni 15 miljoni latu.

Patlaban "Krājbankai" ir aptuveni 17 300 kredītņēmēju.

Jurcāns šodien sacīja, ka jau sāktas darbības, lai šo kredītportfeli varētu pārdot, tostarp sāktas konsultācijas ar potenciālajiem kredītportfeļa pircējiem - kredītinstitūcijām un investīciju fondiem - par to, ka kredītportfeli varētu sadalīt mazākos un pircējiem pievilcīgākos portfeļos, lai nodrošinātu maksimāli lielāku pircēju interesi un maksimāli augstu cenu izsolēs.

Jurcāns sacīja, ka kredītportfelis tiks dalīts pēc tā, kā kredīti tiek maksāti, kā arī pēc tā, kādi ir kredītņēmēji.

"Aptuveni 56% bankas kredītņēmēju, kas naudas izteiksmē ir 38% no kopējā kredīta apjoma, pilda savas parādsaistības bez kavēšanās, bet 28% kredītņēmēju jeb 20,5% no kopējā kredītu atlikuma naudas izteiksmē, kavē savus maksājumus ilgāk par 180 dienām," skaidroja Jurcāns.

Viņš piebilda, ka patlaban "Krājbankas" saistības pret kreditoriem ir 336 miljonu latu saistības pret Noguldījumu garantiju fondu un 203 miljonu latu saistības pret 438 noguldītājiem, kuru noguldījumi pārsniedza likumā garantētos 100 000 eiro jeb 70 000 latu.

Tāpat patlaban sākts sagatavot citu bankas aktīvu izsoles, un, visticamāk, tās notiks tuvāko divu trīs mēnešu laikā. Izsolēs jāpārdod 21 bankas filiāle, kas atrodas tās īpašumā, no tām 14 ir Rīgā un Rīgas reģionā, septiņas - citur Latvijā. Tāpat bankas aktīvos ir 213 bankomāti, no tiem 65 ir demontēti, no atlikušajiem 148 aptuveni puse atrodas Rīgā un Rīgas reģionā.

"Visticamāk, ka izsoles būs vairākas, mēģinot atrast Latvijas finanšu tirgus dalībniekus, kuri būtu ieinteresēti tos iegādāties," sacīja Jurcāns.

Jau tuvāko divu, trīs nedēļu laikā notiks bankai piederošo 14 vieglo automašīnu un septiņu speciāli aprīkoto inkasācijas automašīnu izsoles," sacīja Jurcāns.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa 8.maijā nolēma sākt "Krājbankas" bankrotu. Lēmums nav pārsūdzams. Bankrotu lūdza sākt "Krājbankas" administrators - revīzijas kompāniju "KPMG Baltics", kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav praktiski realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!