Foto: LETA

"Kredītinformācijas birojs" (KIB) noslēdzis sadarbības līgumu par datu apmaiņu ar parādu piedziņas un uzraudzības uzņēmumu "Gelvora", tādējādi ievērojami paplašinot fizisko un juridisko personu kredītvēsturu datu bāzi un apsteidzot Latvijas Bankas reģistru.

Līdz ar "Gelvora" datu pievienošanu paredzams, ka KIB datubāzes apjoms pārsniegs vienu miljonu unikālo privātpersonu kredītvēsturu ierakstu. Paralēli datu bāzē pašlaik ir pieejama informācija par vairāk nekā 360 tūkstošiem aktīviem un darbību jau izbeigušiem uzņēmumiem un to īpašniekiem. Pēc KIB aplēsēm, pievienojot "Gelvora" datus, to juridisko personu skaits, kurām ir negatīvi ieraksti varētu pieaugt līdz 80 tūkstošiem.

Kā stāsta "Kredītinformācijas birojs" valdes loceklis Intars Miķelsons: "KIB sistēmā līdz ar "Gelvoras" pievienošanos būs pieejami dati par 1,4 miljoniem aktīvu līgumu salīdzinājumā ar 1,154 miljoniem aktīviem līgumiem Latvijas Bankā."

"Svarīgi, lai uzņēmumiem, izvēloties savus klientus un sadarbības partnerus, būtu pieejams objektīvs rīks to maksātspējas izvērtēšanai. Ņemot vērā, ka "Gelvora" parādvēsturu datubāze ir viena no lielākajām starp Latvijas parādu piedziņas uzņēmumiem, esam pārliecināti, ka, līdz ar mūsu uzņēmuma datu iekļaušanu KIB datubāzē, uzņēmumiem pavērsies plašākas iespējas izvērtēt potenciālos klientus. Ilgtermiņā tas paaugstinās gan atsevišķu uzņēmumu rentabilitātes rādītājus, gan arī uzlabos uzņēmējdarbības vidi Latvijā kopumā," uzsver "Gelvora" pārstāvis Jānis Lukaševskis.

Ārpustiesas parādu piedziņas uzņēmums "Gelvora" ir jau sestais parādu piedziņas uzņēmums, kas noslēdzis sadarbības līgumu ar kredītvēsturu datubāzi KIB.

"Ar "Gelvora" pievienošanos KIB nostiprina savas līdera pozīcijas, vienā datubāzē aptverot 45% līdz 50% no kopējās Latvijas parādu piedziņas tirgus informācijas. Papildinot banku, degvielas tirgotāju, būvniecības un citu nozaru uzņēmumu iesniegto informāciju par saviem parādniekiem, KIB datubāze palīdzēs arvien vairāk uzņēmējiem precīzāk analizēt savu klientu un sadarbības partneru kredītspēju," uzsver Miķelsons.

AS "Kredītinformācijas birojs" ir pirmais licencētais kredītbirojs Latvijā, kas pārvalda pašlaik apjomīgāko kredītvēsturu datu bāzi valstī. KIB darbojas saskaņā ar Latvijas Kredītinformācijas biroju likumu. Uzņēmums ietilpst vienā no lielākajām starptautisko kredītinformācijas pakalpojumu sniedzēju grupām "Creditinfo grupa" un ir pārstāvēts 29 Eiropas un Tuvo Austrumu valstīs, tostarp Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!