Foto: DELFI Aculiecinieks
Maksātnespējīgās "Latvijas Krājbankas" pārstāvji, apejot noteiktos aizliegumus, izmaksājuši trešajām personām ap 50 miljoniem latu, tāpēc tiek prasīts mainīt bankas administratoru un atcelt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadību – Kristapu Zakuli un Jāni Brazovski, izriet no portāla "Pietiek.com" ceturtdienas vakarā publicētā kādu neatšifrētu "Latvijas Krājbankas" kreditoru nosūtītā iesnieguma Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijai.

Ar 26.martu datētajā iesniegumā Saeimas izmeklēšanas komisijai, kas publicēta portālā "Pietiek.com", kādi vārdā nesaukti Krājbankas kreditori izklāsta savus apsvērumus, kāpēc maksātnespējīgā banka pašlaik netiek godīgi vadīta. Viņi uzskata: FKTK ieceltais Krājbankas pilnvarnieks un ieteiktais administrators ar savu rīcību nodarījuši būtisku kaitējumu kreditoru kopumam un lielus zaudējumus valsts budžetam.

Tālāk iesniegumā izklāstīts, kā šie zaudējumi, pēc kreditoru domām, radušies. Minēts, ka Krājbankas pārvaldītāji "faktiski atdāvinājuši" tai piederošās uzņēmuma "Renesource Capital" akcijas, kas nodarījis 408 tūkstošus latu zaudējumus. Tāpat Krājbankas pārvaldītāji par 224 tūkstošiem latu atsavinājuši"airBaltic" akcijas, kas būtu vērtas vismaz 50 miljonus latu. Vēl minēts, ka Krājbanka bez atlīdzības atsavinājusi sev piederošās komercķīlas – "Baltijas Aviācijas sistēmu" daļas 22 miljonu latu vērtībā. Tāpat administrators esot izmaksājis sev atlīdzību "ievērojamā apmērā".

Bez šiem faktiem un sūdzības par administratora interešu konfliktu iesnieguma autori vēl klāsta, ka pēc viņu rīcībā esošās informācijas, "Krājbankas pilnvarnieks un vēlāk arī administrators, pretēji noteiktajiem aizliegumiem esot izmaksājuši trešajām personām apmēram 50 miljonus latu. Tā 2011.gada 21. un 22.novembrī Krājbanka pārskaitīja "airBaltic" apmēram divus miljonus latu, kā arī citām personām finanšu līdzekļus kopā apmēram 50 miljonuslatu. Šie pārskaitījumi tika veikti, neskatoties uz FKTK padomes 2011.gada 17.novembrapieņemto lēmumu par ierobežojumu noteikšanu Krājbankai, aizliedzot veikt debetaoperācijas jebkurā valutā".

Iesniegumu sacerējušie kreditori aicina izmeklēt administratora un FKTK darbību norādīto pārkāpumu sakarā, iesniegt Saeimāpriekšlikumu par FKTK vadības – Kristapa Zakuļa un Jāņa Brazovska – atstādināšanu no amatiem, kā arī uzlikt par pienākumu FKTK izvēlēties citu bankas administratoru.

FKTK pārstāve Agnese Līcīte portālam "Delfi" norādīja, ka izskanējušie pieņēmumi, ka apejot noteiktos aizliegumus no Krājbankas izmaksāti ap 50 miljoniem latu, nav pamatoti. "Visi darījumi, kas tika veikti, bija saskaņā ar lēmumu par saistību izpildes ierobežojumiem vai arī tika veikti bankas saimnieciskās darbības nodrošināšanai (par bankas telpu apsardzi, nomu, apsaimniekošanu)," norādīja Līcīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!