Foto: DELFI

Krievijas centrālā banka atsaukusi banku pakalpojumu sniegšanas licenci bankai "M2M Private Bank", kas ir Latvijas "Bank M2M Europe" māsasbanka.

Kā norādīts Krievijas Bankas paziņojumā, lēmums par licences atsaukšanu stājies spēkā piektdien.

Krievijas centrālā banka norāda, ka "M2M Private Bank" izvietojusi naudas līdzekļus nekvalitatīvos aktīvos un nav veidojusi rezerves, kas būtu adekvātas riskiem, kurus tā uzņēmās.

Bankā iecelta pagaidu administrācija.

"M2M Private Bank" vienīgais akcionārs ir Krievijas banka "Aziatsko-tihookeanskij bank" (ATB).

Jau ziņots, ka "M2M Private Bank" pagājušajā mēnesī bija problēmas ar maksājumu veikšanu un 11. novembrī ATB paziņoja, ka kopā ar Krievijas centrālo banku veic pasākumus situācijas normalizācijai savā meitasbankā.

Latvijā darbojas Krievijas "M2M Private Bank" māsasbanka "Bank M2M Europe", taču abām ir atšķirīgi akcionāri. "M2M Bank Europe" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons iepriekš norādīja, ka radusies situācija Latvijas "M2M" nekādi neietekmēs, jo abām bankām ir tikai viens kopīgs akcionārs - Andrejs Vdovins, un nekādu citu saistību nav.

"M2M Private Bank" sevi dēvē par vienīgo Krievijas banku, kas specializējas tikai turīgu privāto klientu apkalpošanā. Šā gada 1. oktobrī tajā bija noguldīti fizisku personu līdzekļi 6,15 miljardu rubļu vērtībā, liecina bankas mājaslapā pieejamā informācija.

ATB ir vienīgā "M2M Private Bank" īpašniece kopš šā gada jūlija. ATB galvenais akcionārs ir zelta ieguves kompānijas "Petropavlovsk" dibinātāji Pīters Hambro un Aleksejs Maslovskis, kā arī viņu partneris Andrejs Vdovins. ATB akcionāru vidū ir arī ārvalstu kompānijas "East Capital Financials Fund" un IFC, kas kontrolē attiecīgi 17,91% un 6,71% akciju.

Vietnes "Banki.ru" dati liecina, ka oktobrī ATB pēc aktīvu apmēra bija 52.lielākā banka Krievijā (pēc ziņu aģentūras "Interfax" aprēķiniem trešajā ceturksnī tā bija 49.lielākā banka Krievijā). Savukārt "M2M Private Bank" ierindojās 163. vietā.

Latvijā reģistrētajā bankā "Bank M2M Europe" Vdovina ģimenei pieder 79,7% akciju, bankas valdes priekšsēdētājam Idelsonam - 4,93% akciju, Igora un Tatjanas Rapoportu ģimenei - 9,46% akciju, bet privātu investoru grupai "DMD Holding" - 5,91%.

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, šogad otrā ceturkšņa beigās "Bank M2M Europe" bija pēc aktīviem 17. lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!