Foto: F64
Kredītu devēju firmu skaits ir pēdējos gados pieaudzis simtos, un tas var radīt lielu sociālo sprādzienu, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" uzsver Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

Finanšu uzraudzības iestādes tika izveidotas, lai aizsargātu noguldījumus, bet kredītu devēju firmas, kas iegulda savus līdzekļus, šai sektora uzraudzībai nepakļaujas, skaidro Krūmane. FKTK pār šādiem uzņēmumiem nav nekāda ietekme un licences darbību uzrauga patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), norāda FKTK vadītāja.

Krūmane atzīst, ka šādos gadījumos, kad kredītus izsniedz fimas, nevis bankas, jo tajās aizņemties ir daudz grūtāk, ir vajadzīgas izziņas un galvotāji, liela nozīme ir klientu izglītības līmenim. "Bieži vien iekrīt mazturīgie, kas aizņemas nelielas summas, bet ar to augļošanu izraisītās sekas ir briesmīgas," stāsta Krūmane.

Šīs firmas piesaista ar agresīvām reklāmām, kas nāk uz mobilajiem tālruņiem, pastkastītēm un darbojas ļoti spēcīgi. Firmas iesaista pat bērnus un skolēnus, pakļaujot sabiedrību milzīgam riskam, brīdina amatpersona.

Kā vienīgo risinājumu Krūmane saredz politisku lēmumu, kas paredzētu stingru kredītu devēju uzraudzību un darbības regulāciju.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pašlaik likums jau paredz nebanku kredītu sniedzēju licencēšanu, taču likumā paredzēta tikai vienreizēja nodeva 1000 latu apjomā, bet ir ieplānots, ka būs jāmaksā ne vien vienreizējā nodeva, bet arī ikgadēja nodeva licences atajunošanai. To novembra beigās nolēma valdība.

Iecerēts, ka licences patērētāju kreditēšanai būs obligātas no 2011.gada 30.oktobra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!