Foto: F64
Šobrīd ir pāragri vērtēt situācijas ap "Snoras" banku ietekmi uz "Latvijas Krājbanku" un Latviju, atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

""Snoras" bankas situācijas ietekme uz Latviju ir atkarīga no "Snoras" bankas akcionāru Lietuvas valsts lēmumiem. Šobrīd ir pāragri vērtēt tālāko ietekmi uz "Latvijas Krājbanku"," teica Krūmane.

Jau vēstīts, ka Lietuvas valdība 16.novembrī ārkārtas sēdē nolēma pārņemt bankas "Snoras" akcijas, jo radās bažas par bankas likviditāti. Savukārt Lietuvas centrālā banka nolēma līdz pirmdienai, 21.novembrim, apturēt "Snoras" darbību un atcelt valdi.

Lietuvas premjerministrs Andris Kubiļus, kura vadītā valdība nolēma "Snoras" nacionalizēt, paziņoja, ka divi lielākie bankas "Snoras" akcionāri, iespējams, ir veikuši noziedzīgus nodarījumus.

Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljoni latu) vērtībā. Ģenerālprokuratūra sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai notikusi īpašuma izlaupīšana. Pirmstiesas izmeklēšana tiek veikta par nepatiesu pārskatu iesniegšanu, dokumentu viltošanu, ļaunprātīgu darbību, īpašuma zādzību un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, tomēr apsūdzības nevienam pagaidām nav izvirzītas.

Pērnā gada beigās 68,1% "Snoras" akciju īpašnieks bija Krievijas uzņēmējs Vladimirs Antonovs, bet 25,31% "Snoras" akciju piederēja bankas līdzšinējam valdes priekšsēdētājam Raimondam Baranauskam.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju.

Ziņots arī, ka "Latvijas Krājbankas" valde piektdien lemj par bankas pamatkapitāla palielināšanu, aģentūrai BNS pastāstīja "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis.

Priedītis piektdienas priekšpusdienā aģentūrai BNS teica, ka bankas valde kopīgi ar FKTK vēl vērtē nepieciešamo pamatkapitāla palielināšanas apjomu. Plānots, ka lēmums tiks pieņemts piektdienas vakarpusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!