Foto: DELFI
Īpašuma tirgum mazliet sakustoties, mēnesī tiek izsniegti vairāki simti hipotekāro kredītu, trešdien informē laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

"Pēdējos mēnešos ir palielinājusies interese par mājokļa iegādi. Pēdējā mēneša laikā "Nordea" ir dubultojies zvanu skaits uz Kontaktu centru, klienti jautājuši par iespēju saņemt hipotekāro kredītu. Klientu domāšana kļuvusi pozitīvāka, nākotnes redzējums vairs nav tik pesimistisks, cilvēki ir psiholoģiski gatavāki uzņemties kredītsaistības, jo atsevišķi makroekonomiskie rādītāji uzrāda pozitīvas tendences," laikrakstam stāstīja "Nordea bankas" Pārdošanas daļas vadītāja Sandra Rasnača.

DB atgādina, ka šopavasar atsevišķas bankas, arī "Nordea banka" un "DnB Nord banka", sākušas aktīvāk piedāvāt krīzes dēļ "piemirstos" hipotekāros kredītus mājokļu iegādei. Tikmēr vairākas citas bankas vārdos ir paudušas gatavību atsākt aktīvāku kreditēšanu, tomēr realitātē klientiem nereti ir jāsaskaras ar atteikumu vai rezervētu attieksmi.

Janvāris un februāris "DnB Nord" bankai bija salīdzinoši tukšāki mēneši, bet kopš marta pieteikumu ir vairāk, norāda DB. "Mēnesī izsniedzam virs 100 kredītiem mājokļu iegādei. Maijā noteikti būs pieaugums," laikrakstam teica "DnB Nord bankas" Kreditēšanas atbalsta pārvaldes vadītājs Kaspars Anckalniņš. "Domāju, ka šogad varam sagaidīt aktīvāku kreditēšanu. Mums ir atsaucīga mātesbanka, kura nodrošina resursus. Esam gatavi kreditēt, bet neapšaubāmi vērtēsim personas, kas vērsīsies pēc aizdevuma," viņš turpināja.

Ekonomiskajā lejupslīdē konkurence kreditēšanas tirgū ir mazinājusies, saka Rasnača. 2009.gadā "Nordea" bijusi līderpozīcijas mājokļu tirgus kreditēšanā, izsniedzot 60 miljonus latu vairāk nekā 1000 Latvijas mājsaimniecību, viņa uzsvēra. Arī šogad bankā pieaugot jaunu mājokļu darījumu apjoms. Ja salīdzina ar 2009. gada pirmo ceturksni, no jauna izsniegto kredītu apjoms šī gada pirmajā ceturksnī ir trīskāršojies. Tieši pēdējais mēnesis uzrāda straujāko pieaugumu - aprīlī, salīdzinot ar martu, "Nordea" no jauna izsniegto kredītu apjoma pieaugums ir gandrīz 20%. Tas ir gandrīz 100 jaunu mājokļa kredītu darījumu, norāda DB.

"SEB bankas" pirmā ceturkšņa dati rāda, ka mājokļu kredītu veidā tā piešķīrusi vairāk nekā trīs miljonus latu. Pieprasījums pēc mājokļu kredītiem ir, jauni kredīti tiek piešķirti, tajā pašā laikā jānorāda, ka pieprasījums objektīvu iemeslu dēļ ir mazāks, ja salīdzinām, piemēram, ar 2009. gada pirmo ceturksni, laikrakstam pauda "SEB bankas" Kreditēšanas pārvaldes vadītājs Kārlis Danēvičs. Pērn kopumā "SEB banka" piešķīra gandrīz 900 jaunu hipotekāro vai būvniecības kredītu. 2010. gada pirmajā ceturksnī "SEB banka" piešķīra 130 mājokļu kredītus.

Vidējā kredīta summa šī gada 1. ceturksnī "SEB bankā" bija 24 tūkstoši latu (34 tūkst. eiro). Arī "DnB Nord" bankā tas varētu būt līdzīgs - 30 līdz 35 tūkstoši eiro, informē DB. Sērijveida dzīvokļiem - ap 25 tūkstošiem eiro. Tikmēr "Nordea bankā" vidējais mājokļu kredīta apjoms esot 55 tūkstoši latu (78 tūkst. eiro). Tirgū no visu darījumu apjoma darījumi ar dzīvokļiem jaunajos projektos veido 20%. "Nordea" kredītportfelī darījumi dzīvokļu iegādei jaunajos projektos ir ar vēl lielāku īpatsvaru, skaidroja bankas pārstāve.

SEB bankas speciālists secina, ka Rīgā cilvēki vairāk vērtē iespēju iegādāties dzīvokļus nekā mājas, reģionos interese ir vienādā līmenī. Rīgā pārsvarā pērk divistabu, trīsistabu dzīvokļus, dzīvokļi diezgan vienlīdzīgi tiek pirkti gan jaunajos projektos, gan vecākās mājās. Reģionos, kur nav tik daudz jauno projektu, vairāk pērk vecos vai būvē mājas. Vidējais kredītņēmēja vecums ir 30-40 gadu. Tie ir cilvēki ar stabiliem ienākumiem (Rīgā ap 500 latu uz cilvēku, reģionos - apmēram 350 latu). Cilvēki, kas pērk mājokli, ir sakrājuši daļu summas pirmajai iemaksai. Rīgā tas ir ap 20%, reģionos - 15% no īpašuma vērtības, vēsta laikraksts.

Pērk dzīvokļus gan jaunajos projektos, gan sērijveida mājās, gan privātmājas ap Rīgu. Vairākums tomēr ir nelieli, divistabu dzīvokļi mikrorajonos. Šis pavasaris iezīmējas ar nelielu intereses atjaunošanos par zemes iegādi, konstatējusi "Nordea banka".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!