Foto: LETA
Iespējams, šobrīd apcietinājumā esošo bijušo "Latvijas Krājbankas" šefu Ivaru Priedīti iegāza pārlieka uzticēšanās bankas īpašniekam - Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam, atsaucoties uz baķiera paziņām, sestdien raksta laikraksts "Diena"

"Es viņu iepazinu jaunībā - vienmēr ļoti kārtīgs, nosvērts, tur doto vārdu un ir gudrs, galīgi ne nekontrolējami emocionālais tips,"   Priedīti raksturo viņa līdzgaitniece no komjaunatnes laika Baiba Brigmane.

Lai gan pagājuši daudzi gadi, viņasprāt, nav iespējams, ka Priedītis apzināti un no brīvas gribas būtu pastrādājis ko nelikumīgu, jo vienmēr bijis ārkārtīgi godīgs. Cits Priedīša pazinējs pieļauj, ka bankas vadītāju varētu būt iegāzusi pārlieka uzticēšanās īpašniekam, domājot, ka viss ir pareizi.

Priedītis ir vienīgais, kurš no bijušās LK vadības patlaban atrodas apcietinājumā. Tas baņķierim acīmredzami bijis negaidīts psiholoģisks trieciens, pēc kura viņš nonācis slimnīcā. Tie, kas  Priedīti pazīst tuvāk, apgalvo, ka viņš nevienam ļaunu nekad nav vēlējis un atšķirībā no "Bankas Baltija" gadījuma atrašanās slimnīcā patiešām liecinot par baņķiera jau tā ļoti sliktās veselības pasliktināšanos.

Priedītis vienmēr bijis aktīvs - jaunībā ar labiem panākumiem Padomju Savienības līmenī trenējies vieglatlētikā, bet daudzi viņu atceras kā Latvijas Komjaunatnes centrālkomitejas darboni - atmodas laikā kļuvis par tās pirmo sekretāru un Latvijas Tautas frontes pirmā kongresa delegātu. Pēcāk bijis "Latvijas Tirdzniecības bankas" valdes priekšsēdētājs, 2001. gadā pieņēmis piedāvājumu kļūt par Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidentu. Dibinājis vai bijis valdes loceklis arī dažādās organizācijās, piemēram, dibinājis Valsts un privāto partnerattiecību asociāciju , kā arī sporta organizāciju " Klubs 33" .

2002. gadā viņš neveiksmīgi startējis 8. Saeimas vēlēšanās kā svaigi izveidotās Brīvības partijas biedrs, kurā pildījis arī valdes priekšsēdētāja vietnieka pienākumus. Četrus gadus Priedītis bijis arī apdrošināšanas kompānijas ERGO grupas valdes loceklis, 2007. gadā to pametot, atstājis arī LAA valdi. 2009. gadā iecelts par "Latvijas krājbankas" valdes priekšsēdētāju uz gadu, nomainot šajā amatā Mārtiņu Bondaru, bet jau 2010. gadā apstiprināts vēlreiz uz triju gadu termiņu.

Lai gan teju pirms desmit gadiem Priedītis amatpersonas deklarācijā norādījis uzkrājumus gandrīz 700 000 ASV dolāru apmērā, vairāku uzņēmumu vērtspapīrus un divus zemes gabalus Rīgas un Limbažu rajonā un patlaban viņa īpašumā ir arī "Porsche" markas automašīna, kāds, kurš sevi dēvē par ko vairāk nekā paziņu, atklāj, ka apšaubāmas lietas baņķieris nav darījis un par ļoti turīgu nemaz neesot uzskatāms. "Viņš dzīvo tikai no algas, un tas, kas viņam ir, ņemts uz kredīta. Nav tā ģimene tik bagāta." Priedītis ir precējies, un viņam ir divas pieaugušas meitas.

"Nevar kategorizēt, ka tā ir komjaunatnes ietekme, bet no tās noteikti nāk pietāte pret autoritāti, un viņam arī kā izbijušam sportistam tā ir acīmredzama. Šajā vecumā viņš jau ir pārliecināts pats par savu dzīves pieredzi un savu patiesību, kas, iespējams, kopā ar pakļāvību mijas ar pārlieku naivumu," norāda bijušais "Latvijas krājbankas" viceprezidents, Produktu attīstības un mārketinga pārvaldes vadītājs Imants Frederiks Ozols.

Viņš ir pārliecināts, ka tas, ko I. Priedītis tagad ir spiests pārdzīvot, noteikti nav pelnīti. Arī kāda cita persona norāda, ka apzinātu ļaunumu ceturtdaļai Latvijas iedzīvotāju baņķieris nespētu nodarīt, jo Priedītim neesot ne tāda krampja, ne stingrības, kāda vajadzīga tādam cietsirdīgam mērķim.

"Nevienam ļaunu nevēlēja, bet viņa pietāti pret autoritāti, šajā gadījumā īpašnieku, un varbūt naivumu kāds prata izmantot." Kāds avots norāda, ka Krājbankas vadītājs ir pārlieku uzticējies īpašniekam, domājot, ka viss ir pareizi: "Šis ir tas gadījums, kad uzņēmumā strādā par latvieti, viņš jau pat nevar aizbraukt un dzīvot Londonā, viņam viss ir te." "Pazīstu tikai kā uzņēmējs baņķieri. Viņš ir solīds, kārtīgs, nav ne mazākās izpratnes, kāpēc viņš parakstījis tos dokumentus - varbūt draudēja, ka padzīs," saka Saeimas deputāts Jānis Dūklavs. Anonīmi avoti pieļauj, ka dokumentu parakstīšanā noteikti bijuši iesaistīti arī citi bankas valdes locekļi, kuri arī ir aizdomās turētie, bet nav arestēti. "Viņš pie datora, piedodiet, kā pērtiķis - uz meiliem atbildēt varētu, bet ne jau līgumu sastādīt - viņam vienam tas vienkārši nav iespējams."

Kā ziņots, piektdien Priedītis nogādāts Olianes cietuma slimnīcā. Pirmdien, 21.novembrī, kad Priedītis vērsās Valsts policijā (VP) ar iesniegumu, viņš izmeklētājiem pauda gatavību sadarboties, atzina savu vainu un nožēloja izdarīto. Policija sāka kriminālprocesu. Priedītis tajā tika atzīts par aizdomās turēto, un sākotnēji policija viņam kā drošības līdzekli piemēroja aizliegumu izbraukt no valsts.

Tās pašas dienas vakarā Priedītis tika aizturēts un izmeklētāji norādīja uz nepieciešamību viņu apcietināt, skaidrojot, ka bankas prezidents ir pārkāpis sākotnēji piemēroto drošības līdzekli, pastāstīja Vārpiņš. Tomēr advokāts uzsvēra, ka klients nebija pārkāpis piemēroto drošības līdzekli, proti, viņš nebija mēģinājis izbraukt no valsts.

Kā pastāstīja Vārpiņš, policijas ierosinājums par apcietinājuma piemērošanu Priedītim bija liels psiholoģisks trieciens, tāpēc arī viņš nonāca ārstniecības iestādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!