Foto: LETA

Neformāli partijas jau apspriež pretendentus Latvijas Bankas (LB) prezidenta amatam. Kā iespējamie kandidāti tiek minēti Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (NA), LB padomes loceklis Mārtiņš Kazāks, bijušais FKTK priekšsēdis Uldis Cērps un Pasaules bankas vecākais finanšu sektora speciālists Kārlis Bauze, trešdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Patlaban amatā esošais LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs LB vada kopš 2001. gada. 2007. gadā un 2013. gadā Saeima viņu atkārtoti apstiprināja amatā. Rimšēviča pilnvaras beigsies šā gada 21. decembrī.

Vairāki politiķi uzskata, ka par LB prezidentu valdības partijām vajadzētu vienoties oktobrī, bet, cituprāt, vispirms Saeimai jāizvēlas FKTK priekšsēdētājs un tikai tad jāuzsāk minētā diskusija, ziņo laikraksts.

Piemēram, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (A/P) laikrakstam paudis, ka notikumu turpmākā gaita saistāma ar Saeimā otrajā lasījumā atbalstītajiem grozījumiem likumā par LB.

Likumprojekts paredz samazināt LB prezidenta pilnvaru laiku no sešiem līdz pieciem gadiem, kā arī noteikt ierobežojumu vienai personai ieņemt LB prezidenta amatu ne vairāk kā divus pilnvaru termiņus. Projektā ir plānots uzdot valdībai līdz 2020. gada jūnija beigām iesniegt Saeimā grozījumus, kas paredz FKTK pievienošanu LB.

Tagad politiķi neformāli apspriež vairākus pretendentus. Opozīcijā esošās "Saskaņas" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs "Latvijas Avīzei" prognozējis, ka ne Saeima, ne koalīcija nespēs vienoties par kopīgu kandidātu, paredzot, ka lielākās izredzes ieņemt amatu esot Zīlem vai LB padomes loceklim Mārtiņam Kazākam.

Laikraksts gan skaidro, ka neoficiālā informācija ir pretrunīga, jo, pēc citu politiķu domām, "par politisku kandidātu nevar būt ne runas".

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Viorika Jirgena tiesai šogad jūlijā nodeva krimināllietu divu personu apsūdzībā par kukuļošanu. Minētajā krimināllietā Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs apsūdzēts gan par kukuļa piedāvājuma un kukuļa – apmaksāta atpūtas brauciena – pieņemšanu, gan par kukuļa piedāvājuma un kukuļa – naudas – pieņemšanu. Tāpat viņš apsūdzēts par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

Krimināllietā arī uzņēmējs Māris Martinsons apsūdzēts par kukuļa piedāvājuma atbalstīšanu, kukuļa pieņemšanas atbalstīšanu. Viņš apsūdzēts arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

Rīgas rajona tiesa krimināllietu sāks iztiesāt 4. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!