Foto: Shutterstock

Valsts drošības dienestā (VDD) ir sākta pārbaude par 4,8 miljonu ASV dolāru transakcijām AS "Swedbank", kas, iespējams, veiktas, pārkāpjot starptautisko organizāciju noteiktās sankcijas, atsaucoties uz dienesta vadītāja Normunda Mežvieta sniegto informāciju, raksta "Diena".

Pēc laikraksta vēstītā, gadījums esot saistīts ar Krievijas oligarha Jurija Kovaļčuka iekļaušanu ASV sankciju sarakstos, kas notika pirms sešiem gadiem, uzreiz pēc Krimas aneksijas. Kovaļčuks faktiski kontrolē Krievijas televīzijas "Pirmo kanālu". 2014. gadā pret oligarhu tika noteiktas arī Eiropas Savienības (ES) sankcijas, jo ES paziņoja, ka ar Kovaļčuku saistītās "Nacionaļnaja Media Gruppa" kontrolētie kanāli aktīvi īsteno Krievijas valdības politiku Ukrainas destabilizācijā.

Kā atzīmē laikraksts, Latvijā sankciju piemērošana sekojusi pēc vairākiem gadiem, bet līdz tam neesot notikusi nedz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) rīcība, nedz arī Latvijas "Swedbank" ierobežojusi "Pirmā kanāla" retranslētāja Latvijā un "Nacionaļnaja Media Gruppa" partnera SIA "Baltijas mediju alianse" (BMA) apkalpošanu.

2019. gada novembra beigās NEPLP atzina sankciju sarakstā iekļautā krievu oligarha ietekmi "Nacionaļnaja Media Gruppa", atzina viņu par patieso labuma guvēju šajā kompānijā un pieņēma lēmumu par deviņu viņa tieši vai netieši kontrolētu TV kanālu bloķēšanu. "Swedbank" attiecības ar šiem medijiem, pēc laikraksta vēstītā, esot sarāvusi vēlāk – pēc tam, kad VDD sadarbībā ar Igaunijas Drošības policiju "Kaitsepolitsei" sāka kriminālprocesu saistībā ar iespējamu starptautisko sankciju pārkāpšanu un veica virkni kratīšanu ar BMA un tās īpašniekiem saistītos objektos.

"Swedbank" neesot atklājusi, kā un kāpēc "notikusi šķiršanās", uzsverot, ka kredītiestādēm Latvijā nav tiesību sniegt komentārus par saviem esošajiem un arī bijušajiem klientiem. ""Swedbank" ir zemu risku banka, kas ļoti rūpīgi izturas pret savu un klientu reputāciju. Kredītiestāžu likums mums neļauj komentēt savas attiecības ar klientiem. "Swedbank" pati analizē klienta iesniegto, kā arī citu pieejamo informāciju, lai konstatētu un pārvaldītu iespējamos ar sadarbību saistītos riskus. Tomēr, ja kāda klienta vārds parādās publiskā telpā saistībā ar kāda īpašnieka vai amatpersonas iekļaušanu kādā no sankciju sarakstiem, mēs reaģēsim un, visticamāk, ierobežosim vai pārtrauksim sadarbību. Latvijā banku nozarē darbojas dažāda riska līmeņa bankas vai maksājumu pakalpojumu iestādes, kas nozīmē, ka augstāka riska darījumus ir gatavi apkalpot attiecīga profila uzņēmumi," paziņojusi banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!