Latvija 2014.gadā emitēja līdz šim lielāko vērtspapīru apmēru starptautiskajā kapitālā tirgū viena gada laikā, vērtējot aizvadītā gada svarīgākos darbus, atzina Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

"2014.gadā Latvija veiksmīgi emitēja līdz šim lielāko vērtspapīru apjomu starptautiskajā kapitālā tirgū viena gada laikā. Janvārī un aprīlī veikto eiroobligāciju emisiju kopējais apjoms bija divi miljardi eiro. Abas emisijas tika veiktas ar vēsturiski zemākajām Latvijas starptautisko vērtspapīru kupona likmēm. Līdz ar to lielākā daļa starptautiskās aizņēmuma programmas ietvaros veiktie aizņēmumi no Eiropas Komisijas ir pārfinansēti," norādīja Āboliņš.

Tāpat viņš atzīmēja, ka ar 2014.gada 1.janvāri Latvijas nacionālā valūta lats tika aizstāta ar eiro. "Valsts kase jau savlaicīgi bija sagatavojusies šim valūtas maiņas procesam, līdz ar to informācijas sistēmas un Valsts kases sniegtie pakalpojumi jau ar pirmo eiro dienu bija pilnībā gatavi un darbojās bez problēmām," sacīja Valsts kases pārvaldnieks.

Pēc viņa teiktā, 2014.gads bija pozitīvs arī valsts kredītreitinga attīstībai - visas reitinga aģentūras 2014.gadā paaugstināja Latvijas kredītreitingu, reitingu aģentūrām "Standard&Poor’s" un "Fitch Ratings" atgriežot kredītreitingu pirmskrīzes līmenī.

Savukārt par ne tik veiksmīgu 2014.gadu var uzskatīt krājobligāciju izplatības ziņā, diemžēl pārdošanas apjoms atpaliek no sākotnēji prognozētā, atzina Āboliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!