Foto: LETA
Eiropas Komisijai (EK) joprojām nav iesniegta "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku bankas") komercdaļas pārdošanas stratēģija, pastāstīja EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Viņš norādīja, ka, neskatoties uz vairākkārtējiem EK aicinājumiem iesniegt "Hipotēku bankas" komerciālās daļas pārdošanas stratēģiju, Latvijas puse to līdz šim nav izdarījusi, lai arī sākotnējais saprašanās memorandā minētais termiņš bija šā gada jūnija beigas.

"Jāņem vērā, ka no pārdošanas stratēģijas pieņemšanas un īstenošanas atkarīgs arī aizdevuma programmas noslēgums, kā arī finanšu sektoram paredzēto 350 miljonu eiro (246 miljonu latu) atbrīvošana," klāstīja Krastiņš un piebilda, ka no pārdošanas stratēģijas īstenošanas atkarīga arī attīstības bankas izveide, kas pārņemtu "Hipotēku bankas" administrētās programmas.

Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis teica, ka pašlaik "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanas stratēģijas izstrāde ir noslēguma posmā un tuvākajā laikā to plānots pabeigt un iesniegt izskatīšanai valdībā.

Jau vēstīts, ka EK joprojām vērtē "Hipotēku bankas" pārveides plānu. Valdība finanšu konsultanta "SEB Enskilda" izstrādāto "Hipotēku bankas" pārveides plānu apstiprināja 12.aprīlī.

"Hipotēku bankas" pārveides mērķis ir izveidot attīstības institūciju valsts atbalsta programmu realizācijai, maksimāli efektīvi izmantojot "Hipotēku bankas" infrastruktūru, intelektuālo un finansiālo potenciālu, banku pārveidojot valstij izdevīgākajā veidā. Bankas pārveides procesa gaitā "Hipotēku bankas" darbība tiek fokusēta uz tautsaimniecībai būtiskiem virzieniem – mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanu, uzņēmējdarbības sākšanas veicināšanu, infrastruktūras attīstīšanu un citiem nacionālās attīstības projektiem valdības apstiprinātās programmās.

Valdība 2009.gada novembrī apstiprināja koncepciju par "Hipotēku bankas" pārveidi par attīstības institūciju pakāpeniski līdz 2013.gadam.

Pēc aktīvu apmēra "Hipotēku banka" jūnija beigās bija astotā lielākā no 30 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!