Foto: Shutterstock

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) parakstījis 16 Eiropas Savienības dalībvalstu kopīgu deklarāciju par Eiropas mēroga investīciju fonda "Scale-Up Europe" izveidi, lai veicinātu ieguldījumus straujai izaugsmei gatavos jaunuzņēmumos.

Reirs norāda, ka finansējuma pieejamība un kapitāla tirgus attīstība uzņēmējdarbības izaugsmes paātrināšanai Latvijā ir ļoti aktuāla tēma, tādēļ Latvija atbalsta iniciatīvu par Eiropas mēroga fonda izveidi ar kapitālu 10 miljardu eiro apmērā. Tas palielinās piekļuvi finansējumam un veicinās inovatīvu tehnoloģiju uzņēmumu izaugsmi Eiropā un Latvijā.

"Scale-up Europe" fonds veiks ieguldījumus dalībvalstu nacionālajos fondos, kas tieši ieguldītu uzņēmumu sākotnējos publiskajos piedāvājumos, kad tiek piedāvātas akcijas privātajiem investoriem biržā. Šādi atbalstot privāto investīciju piesaisti, fonda izveide stiprinās kopējo finanšu ekosistēmu.

FM pārstāvji skaidro, ka Eiropas mērogā un arī Latvijā ir konstatēta finanšu tirgus nepilnība, uzņēmumiem saskaroties ar grūtībām piesaistīt institucionālos investorus - bankas, ieguldījumu fondus, pensiju fondus. Līdz ar to ir kavēta uzņēmumu izaugsme un pāreja no privātā kapitāla uz biržas mērogu. Dalībvalstu fondi ir izveidoti vairākās Eiropas Savienības valstīs, piemēram Somijā, Čehijā un Ungārijā , kā arī citur pasaulē, piemēram, ASV.

Plānots, ka līdz šā gada septembra beigām būs iezīmētas skaidrākas "Scale-Up Europe" fonda aprises, panākot vienošanos par fonda pārvaldību, finanšu iemaksām un operacionālām detaļām.

FM pārstāvji skaidro, ka šāda veida fonds ir interesants Latvijai - tas atbilst iestrādēm par Baltijas mēroga fonda izveidi un potenciāli varētu ieguldīt līdzekļus Baltijas fondā. Ministru kabinets 2021.gada 24.augustā izskatīja informatīvo ziņojumu "Par Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu sākotnējā publiskā piedāvājuma fonda izveidi".

Deklarācijas parakstīšana ir nozīmīgs solis ceļā uz dinamiskāku Eiropas jaunuzņēmumu un tehnoloģiju uzņēmumu ekosistēmu, un šī iniciatīva ļaus palielināt Eiropas ekonomikas un tehnoloģiju uzņēmumu konkurētspēju pasaulē, uzsver FM pārstāvji.

Deklarāciju parakstīja 16 dalībvalstu - Francijas, Dānijas, Vācijas, Igaunijas, Grieķijas, Spānijas, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Luksemburgas, Nīderlandes, Austrijas, Portugāles, Rumānijas, Somijas un Zviedrijas - ministri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!