Foto: Shutterstock

Latvijā 25% iedzīvotāju nav izveidoti uzkrājumi neparedzētiem gadījumiem, kas ir par pieciem procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš, aģentūrai LETA pavēstīja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās iedzīvotāju aptaujas datiem.

Tajā pašā laikā 26% respondentu ar uzkrājumiem varētu izdzīvot līdz diviem mēnešiem.

Vienlaikus 18% respondentu pietiktu uzkrājumu trim līdz sešiem mēnešiem, kas ir par sešiem procentpunktiem mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt vairāk nekā pusgadu ar iekrājumiem varētu izdzīvot 19% respondentu, no kuriem vairāk ir vīriešu.

Aptaujas dati rāda, ka visilgāk ar esošajiem uzkrājumiem varētu iztikt cilvēki vecumā virs 60 gadiem - 26% aptaujāto šajā vecuma kategorijā atzinuši, ka viņiem pietiktu uzkrājumu, lai izdzīvotu vairāk nekā sešus mēnešus, bet piektajai daļai - trīs līdz sešus mēnešus. Tajā pašā laikā vecuma kategorijā no 40 līdz 49 gadiem trīs līdz sešus mēnešus varētu iztikt 16% aptaujāto.

Vislabākā situācija ar uzkrājumiem neparedzētiem gadījumiem ir Rīgā un Zemgalē dzīvojošiem cilvēkiem, bet vissliktākā - Vidzemes iedzīvotājiem, kur trešdaļa aptaujāto ir atbildējuši, ka viņiem nav uzkrājumu, lai izdzīvotu negaidītu finanšu grūtību gadījumā, kā arī cilvēkiem ar pamatizglītību, no kuriem šādu atbildi ir snieguši 39% respondentu.

"Luminor Bank" iedzīvotāju aptauja veikta veikta 2022. gada decembrī sadarbībā ar pētījumu centru "Norstat Latvija", aptaujājot 1008 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!