Foto: Pexels.com, Sam Jean

Latvijā reģistrēta SIA "Spirit Capital", par kuras īpašnieka piedāvātajiem nelicencētiem pakalpojumiem iepriekš brīdināja Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), liecina "Firmas.lv" informācija.

"Spirit Capital" vienīgā īpašniece ir Vācijas "VIVAT Verwaltungs GmbH", bet patiesais labuma guvējs ir Vācijas pilsonis Daniels Hartungs.

Jaundibinātās kompānijas pamatkapitāls ir 20 000 eiro.

Savukārt kompānijas vienīgā valdes locekle ir SIA "Rīgas ūdens" padomes locekle un biedrības "Mentor Latvia" valdes priekšsēdētāja Dace Ljusa, kura savulaik bija arī SEB grupas dzīvības apdrošināšanas kompānijas "SEB Life and Pension Baltic" valdes locekle un "SEB atklātā pensiju fonda" valdes priekšsēdētāja.

"Spirit Capital" reģistrēta 2022. gada 23. augustā, un tās juridiskā adrese ir Skolas iela 21, Rīga.

FKTK pauda, ka komisijai nav zināms, kādus pakalpojumus "Spirit Capital" piedāvās, kā arī uzņēmums nav vērsies FKTK, lai saņemtu darbības atļauju.

Vienlaikus FKTK norādīja, ka 2019. gadā izteiktais FKTK brīdinājums attiecībā uz "VIVAT Verwaltungs GmbH" joprojām ir spēkā, jo uzņēmumam nav tiesību tiešā veidā Latvijā piesaistīt ieguldītājus. "To var darīt tikai ar licencēta subjekta - kredītiestādes vai ieguldījumu brokeru sabiedrības - starpniecību," uzsvēra komisijā.

2019. gada martā FKTK publiskoja brīdinājumu par "VIVAT Verwaltungs GmbH" piedāvātajiem nelicencētiem pakalpojumiem tās tīmekļa vietnē www.multitalent.ag/lv/ vai pie individuāliem pārstāvjiem Latvijā.

Komisijā toreiz skaidroja, ka kompānija aicina iedzīvotājus veikt ieguldījumus, pieņemot no tiem naudas līdzekļus un solot procentu maksājumus. Taču kompānija nav saņēmusi nepieciešamo atļauju ieguldījumu un ieguldījumu blakus pakalpojumu sniegšanai Latvijā, tādējādi tā nav tiesīga piedāvāt ieguldījumu pakalpojumus Latvijas iedzīvotājiem un izsludināt atmaksājamo līdzekļu pieņemšanu un pieņemt tos, kā arī maksāt par tiem procentus. Jebkuras darbības, kas ir saistītas ar finanšu pakalpojumiem, bez attiecīgas atļaujas jeb licences ir aizliegtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!