Foto: LETA
Ar starptautiskajiem aizdevējiem ir izdevies panākt vienošanos par nākamā gada budžetu un jau ceturtdien Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) tiks nosūtīta nodomu vēstule par Latvijas fiskālo disciplīnu nākamgad. Vēl tiek saskaņots saprašanās memorands ar Eiropas Komisiju, ko arī plāno parakstīt tuvākajā laikā. Ar šo vienošanos noslēgsies pēdējā aizdevēju pārskata misija starptautiskās finanšu palīdzības programmas ietvaros, bet oficiāli programma būs pabeigta pēc SVF lēmuma apstiprināt šo nodomu protokolu, kas gaidāms 22.decembrī.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) trešdien žurnālistiem sacīja, ka ar aizdevējiem panākta "misijas līmeņa vienošanās" un ceturtdien aizdevējiem tiks nosūtīts nodomu protokols.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis skaidroja, ka šī bija pēdējā pārskata misija aizdevuma programmas ietvaros, un turpmāk valstij nebūs jāatskaitās aizdevējiem par katru ar budžetu saistītu lēmumu. Taču sadarbība ar aizdevējiem turpināsies, aizdevēju tehniskās misijas arī nākamgad varētu pārbaudīt Latvijas fiskālās disciplīnas ievērošanu un sniegt konsultācijas un padomus.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) jau iepriekš uzsvēra, ka, neskatoties uz aizdevuma programmas noslēgumu, atbildība par fiskāliem lēmumiem nemazināsies, tā pat būs lielāka, jo uz Latviju raudzīsies gan starptautiskā sabiedrība un aizdevēji, jo Latvija noslēgs šādu programmu, bet citām eirozonas valstīm, iespējams, šāda programma būs jāuzsāk.

Ministrs arī pateicās visiem Latvijas iedzīvotājiem par pacietību konsolidācijas laikā, "visi esam izdarījuši darbu, kas mums bija jāizdara", bija gan nepopulāri, gan smagi lēmumi, bet tie bija nepieciešami, un Latvija ir guvusi mācību un pieredzi.

Kopš 2008.gada budžets konsolidēts par 2,3 miljardiem latu jeb 17,8% no iekšzemes kopprodukta, lielākā daļa konsolidācijas "nodrošināta uz izdevumu samazināšanas rēķina" – ieņēmumu pieaugums nodrošināts par 900 miljoniem latu jeb 7% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Latvijas nodomu vēstuli ar apņemšanos 2012.gadā nepārsniegt budžeta deficīta robežu – 2,5% no IKP, un ievērot citus pasākumus budžeta sabalansēšanai, izskatīs SVF valde. Plānots, ka tas notiks 22.decembrī, kad ar oficiālu SVF lēmumu arī noslēgsies četru gadu aizdevuma programma.

Starptautiskā aizņēmuma programmas apjoms Latvijai tika plānots 7,5 miljardu eiro (5,3 miljardu latu) apmērā. Ņemot vērā, ka valsts ekonomiskā un finanšu situācija ir uzlabojusies, Latvijai nav nepieciešams pilnā apmērā saņemt aizdevuma pieejamo finansējumu. Līdz šim ir izmantoti 4,4 miljardi eiro (3,09 miljardi latu). Starptautiskā aizdevuma programmu paredzēts noslēgt šā gada 22.decembrī. Aizdevums Latvijai jāatmaksā laikā no 2012. līdz 2025.gadam.

Latvija saņemto finansējumu plāno atmaksāt, starptautiskajā finanšu tirgū pārfinansējot valsts parādu. Latvija šī gada jūnijā veiksmīgi atgriezās starptautiskajos finanšu tirgos, emitējot desmit gadu obligācijas 500 miljonu ASV dolāru 262,5 miljonu latu). vērtībā. Ar šo emisiju apliecināta Latvijas spēja patstāvīgi finansēt budžeta vajadzības un ir ielikts drošs pamats aizņēmumu sekmīgai pārfinansēšanai turpmākajos gados publiskajos finanšu un kapitāla tirgos. Arī turpmāk plānots organizēt ikgadējas publiskas valsts parāda vērtspapīru emisijas un prioritāri nodrošinot investoru bāzes diversificēšanu (Eiropā, ASV un Āzijā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!