Foto: Shutterstock

Kopš pandēmija izmainīja cilvēku ikdienu gandrīz visā pasaulē, Latvijas un abu pārējo Baltijas valstu lietoto automašīnu pircēju paradumus raksturojošās līknes attīstījušās pretējos virzienos. Kamēr Latvijā vidējā aizņēmuma summa spēkrata iegādei sarūk, Lietuvā un Igaunijā pircēji automašīnu iegādei atvēl aizvien vairāk naudas, liecina finanšu salīdzināšanas platformas "Altero.lv" apkopotie dati.

Auto iegādei piemīt sezonāls raksturs. Pat klientu vēlme noskaidrot kredīta piedāvājumus auto iegādei pieaug laika periodā no marta līdz septembrim, kad "Altero" platformā vidēji 17% pieteikumi ir tieši par auto kredītu. 2020. gads gan bija atšķirīgs, jo aizvadītajā vasarā vidējais auto kredīta pieteikumu īpatsvars bija 13%, izteikti samazinoties martā – līdz 9%. Līdzīga tendence bija novērojama arī Lietuvā.

Pirms ārkārtas situācijas izsludināšanas Latvijas iedzīvotāji automašīnas iegādei aizņēmās vairāk nekā lietuvieši - vidēji 5078 eiro, kamēr dienvidu kaimiņi 4835 eiro. Taču gada gaitā mūsu tirgū kredīta summa viļņveidīgi samazinājās un augustā jau bija nokritusies līdz 4140 eiro.

Lietuvā scenārijs mazliet atšķīrās - 2020. gada martā līdz ar ierobežojumu stāšanos spēkā tika piedzīvots spējš kritums līdz 3289 eiro par vienu auto. Kopš tā brīža līkne vedusi pārsvarā augšup un augustā dienvidu kaimiņi aizņēmās jau 3983 eiro auto iegādei, bet decembrī – pat 4729 eiro. Latvijā gada pēdējā mēnesī aizdevuma vidējā summa bija 4292 eiro, kas ir par 437 eiro mazāk.

"Lai arī auto iegādei piemīt sezonāls raksturs, dati par aizņēmumu apjomu atklāj gan to, kā katra Baltijas valsts cīnījusies ar pandēmiju, gan arī patērētāju noskaņojumu dažādos gada periodos. jūtas par darbu un ienākumiem pārskatāmā nākotnē. Kopumā vidējās aizņēmuma summas tendence Latvijā ir stabila, iespējams uz gada nogali vidējo summu ietekmē sezonalitāte – cilvēki izvēlas iegādāties lētāku auto vai tieši otrādi - lietoto auto īpašnieki piedāvā zemākas cenas," rezultātus analizē "Altero" operacionālā direktore Evija Simanoviča.

Igaunijā "Altero" platformā auto iegādes finansējuma salīdzināšana pieejama tikai kopš 2020. gada vasaras, taču visu laiku novērots stabils aizņēmuma apjoma pieaugums – no 3125 eiro augustā līdz 8200 eiro decembrī. Šo vidējo rādītāju atšķirības ir iespējams izskaidrot ar to, ka "Altero" tikko ir uzsākusi savu darbību Igaunijā un pieteikumu skaits katru mēnesi tiek pakāpeniski palielināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!