Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Banka otrdien, 6. oktobrī, izlaidīs sudraba kolekcijas monētu "Modernisms Latvijā. 20. gs. 60. gadi".

Jaunā kolekcijas monēta veltīta mākslai Latvijā 20. gadsimta 60. gados – laikā, ko saistībā ar politiskajām norisēm dēvē par atkusni.

Šim laikam ikdienas dzīvē bija raksturīgas lielākas brīvības un labklājības cerības, un arī kultūrā un mākslā pavērās relatīva apvērsuma iespēja. Mākslas brīvdomīgo formu uzplaukums sekmēja stingrāku ideoloģisko kontroli tēlotājmākslā, savukārt dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina joma varēja attīstīties brīvāk, ļaujot modernismam atraisīties dizainā un arhitektūrā.

Lai atspoguļotu šim laikam raksturīgo, monētā izmantoti grafiskie elementi no dažu tā laika nozīmīgu autoru – arhitektes Martas Zigrīdas Staņas un mākslinieku Zinas Ulstes, Gunāra Kirkes un Ulda Razuma – darbiem. Šis grafisko izteiksmes līdzekļu kopums ir liecinājums par modernisma stilistikas vienojošo fenomenu.

Kolekcijas monētas "Modernisms Latvijā. 20. gs. 60. gadi" grafiskā dizaina autore ir māksliniece Sandra Krastiņa, bet plastiskā veidojuma autors – mākslinieks Jānis Strupulis. Monētas priekšpusē ar trim atšķirīgas intensitātes matējumiem un motīvu detaļu apzeltījumu atveidoti fragmenti no Ulda Razuma veidotā grafiskā noformējuma pasta papīra komplektam (1968; zirdziņa motīvs) un grafiskais motīvs no Gunāra Kirkes veidotā skaņuplates "Džeza festivāls 68" apvāka (1968).

Monētas aizmugurē ar diviem atšķirīgas intensitātes matējumiem un motīvu detaļu apzeltījumu atveidots fragments no Zinas Ulstes dekora kafijas servīzei "Saulīte" (1964–1970) un fragments no Martas Zigrīdas Staņas, Imanta Jākobsona un Harolda Kandera dzīvojamās mājas Brīvības ielā 313, Rīgā (1967), projekta.

Monētas cena vietnē – 56 eiro, iegādes limits vienai personai – četras monētas. Monētas maksimālā tirāža ir 3000 eksemplāri. Monēta izgatavota UAB "Lietuvos monetų kalykla" (Lietuva).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!