Ceturtdien, 11. aprīlī, Latvijas Banka izlaidīs latviešu dzejnieka, prozaiķa un politiķa Kārļa Skalbes daiļradei veltītu sudraba kolekcijas monētu "Kaķīša dzirnavas", portālu "Delfi" informēja centrālajā bankā.

Pasakas kodols ir morāla atziņa: nevairo ļaunumu un mācies piedot. Šai vērtībai līdzās ir godīgums, darba tikums un mīlestība. Pasakas daudzslāņainais domu kārtojums ir noderīgs jebkurā vecumā.

Kolekcijas monētas "Kaķīša dzirnavas" grafiskā dizaina autore ir Elīna Brasliņa, bet plastisko veidojumu darinājusi Ligita Franckeviča. Šī ir jaunās un talantīgās mākslinieces Brasliņas debija monētu mākslā. Plašākai sabiedrībai viņa ir pazīstama kā grāmatu ilustratore (izdots jau vairāk nekā 20 bērnu grāmatu ar Brasliņas ilustrācijām, t.sk. grāmatu sērija "Mākslas detektīvi"), un nupat uz kinoteātru ekrāniem parādījusies arī pirmā viņas animētā filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi".

Jauno monētu no 11. aprīļa varēs iegādāties Latvijas Bankas kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu iegādes vietnē e-monetas.lv un Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs un vietnē "e-monetas.lv" – 46 eiro. Monētas maksimālā tirāža – 2500 eksemplāru. Monēta izgatavota "UAB Lietuvos monetų kalykla" (Lietuva).

Kolekcijas monēta "Kaķīša dzirnavas" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!