Foto: F64

Latvijas Bankas peļņa 2015.gadā bija 30,04 miljoni eiro, informēja centrālajā bankā.

Saskaņā ar likumu par Latvijas Banku no pērnās peļņas 65% jeb 19,52 miljoni eiro tiks ieskaitīti valsts ieņēmumos, pārējā peļņas daļa - Latvijas Bankas rezerves kapitālā.

Latvijas Bankas valde trešdien apstiprināja bankas 2015.gada finanšu pārskatus.

Pagājušajā gada finanšu pārskatā teikts, ka Latvijas Bankas procentu ienākumi pērn bija 64,7 miljoni eiro, bet procentu izdevumi - 19,7 miljoni eiro.

Tīrie procentu ienākumi 2015.gadā bija par 6,2 miljoniem eiro lielāki nekā 2014.gadā. Procentu ienākumu pieaugumu par 14,6 miljoniem eiro ietekmēja procentu ienākumu par ieguldījumiem kāpums 7,4 miljonu eiro apjomā, augot ieguldījumu apjomam un augstāka ienesīguma finanšu instrumentu īpatsvaram kopējā ieguldījumu apjomā. Procentu ienākumi par monetārajām operācijām palielinājās par astoņiem miljoniem eiro galvenokārt saistībā ar pērn valsts sektora aktīvu iegādes programmā īstenotajām vērtspapīru iegādēm un lielākiem saņemtajiem negatīvajiem procentiem par kredītiestāžu pieprasījuma noguldījumiem.

Procentu izdevumu pieaugumu par 8,4 miljoniem eiro galvenokārt noteica procentu izdevumu par ieguldījumiem kāpums saistībā ar Latvijas Bankas veiktajiem valūtas riska ierobežošanas darījumiem. Realizētie finanšu operāciju guvumi 2015.gadā bija par 26,1 miljonu eiro lielāki nekā 2014.gadā, un pieaugumu noteica valūtas riska ierobežošanas nolūkā noslēgto biržā tirgoto valūtas maiņas nākotnes līgumu rezultāts un biržā tirgoto procentu likmju nākotnes līgumu rezultāts.

Latvijas Bankas padomes 2015.gadā izveidotie uzkrājumi tirgus riskam un kredītriskam bija par 20,5 miljoniem eiro lielāki nekā 2014.gadā galvenokārt saistībā ar ieguldījumu apjoma palielināšanos un ieguldījumu struktūras pārmaiņām 2015.gadā.

Saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) statūtiem ienākumi, ko eirozonas nacionālās centrālās bankas gūst, īstenojot Eirosistēmas vienoto monetāro politiku, tiek pārdalīti eirozonas nacionālajām centrālajām bankām proporcionāli to daļām ECB kapitālā. Latvijas Bankas tīrais monetāro ienākumu pārdales rezultāts 2015.gadā bija 25,7 miljoni eiro.

Centrālās bankas finanšu pārskatā teikts, ka Latvijas Bankas darbības turpmāko finanšu rezultātu galvenokārt ietekmēs Eirosistēmas īstenotā monetārā politika un procentu likmju attīstība eirozonas un ASV finanšu tirgos, jo Latvijas Banka pakļauta procentu likmju riskam.

Latvijas Banka darba samaksai pērn izlietoja 16,93 miljonus eiro, un tas būtiski neatšķiras no 2014.gada tēriņiem darba samaksai. Pērn gada beigās bankā strādāja 540 darbinieki, tai skaitā ir 13 padomes un valdes locekļi.

Dienesta komandējumiem pērn izlietoti 622 000 eiro, informācijas sistēmu uzturēšanai un izmantošanai pērn izlietoti 3,3 miljoni eiro, personāla profesionālajai pilnveidei tērēti 280 000 eiro. Savukārt sabiedrības informēšanai izlietoti 235 000 eiro.

Naudas zīmju iegādei pagājušajā gadā izlietoti gandrīz divi miljoni eiro.

Latvijas Bankas aktīvi 2015.gadā palielinājās par 3,09 miljardiem eiro, un to galvenokārt noteica vērtspapīru iegādes monetārās politikas un ieguldījumu mērķiem.

2015.gadā ECB padome nolēma sākt paplašināto aktīvu iegādes programmu. Latvijas Banka iesaistījās valsts sektora aktīvu iegādes programmā, iegādājoties Latvijas valdības un starptautisko institūciju emitētos vērtspapīrus 1,81 miljarda eiro apjomā, tai skaitā ir Latvijas valdības vērtspapīri 472,16 miljonu eiro apmērā un starptautisko institūciju vērtspapīri 1,34 miljardu eiro apmērā.

Pērn monetārās politikas operāciju (galvenokārt ilgāka termiņa refinansēšanas mērķoperāciju) rezultātā kredītiestādēm izsniegto Latvijas Bankas aizdevumu apjoms pieauga par 178,2 miljoniem eiro.

2015.gada beigās par 2,36 miljardiem eiro palielinājās kredītiestāžu noguldījumu atlikums. Latvijas Bankā pērn gada beigās izvietoto pieprasījuma noguldījumu kontu atlikums bija 4,78 miljardi eiro, tai skaitā bija obligātās rezerves 230,6 miljonu eiro apmērā.

Latvijas Bankas kapitāls un rezerves pērn samazinājās par 27,5 miljoniem eiro.

Saskaņā ar likumu par Latvijas Banku centrālās banka gada finanšu pārskatu revīziju veic Eiropas Centrālās bankas Padomes ieteikti un Eiropas Savienības Padomes apstiprināti neatkarīgi ārējie revidenti. Latvijas Banka saņēmusi pozitīvu revidentu atzinumu par tās 2015.gada finanšu pārskatiem no auditorfirmas SIA "KPMG Baltics".

Kā ziņots, 2014.gadā Latvijas Bankas peļņa bija 36,8 miljoni eiro, bet 2013.gadā Latvijas Banka nopelnīja 59 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!