Foto: F64

Latvijas Bankas 2019. gada peļņa bija 27,2 miljoni eiro, par 86% lielāka nekā 2018. gadā, informē banka.

Saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku" 70% jeb 19 miljoni eiro no Latvijas Bankas 2019. gada peļņas tiks ieskaitīti valsts ieņēmumos un pārējā peļņas daļa – Latvijas Bankas rezerves kapitālā. Latvijas Bankas kopējā peļņa kopš eiro ieviešanas 2014. gadā ir sasniegusi 144 miljonus eiro, no kuriem 96 miljoni eiro ieskaitīti valsts ieņēmumos.

Saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku" Latvijas Bankas gada finanšu pārskatu revīziju veica Eiropas Centrālās bankas Padomes ieteikti un Eiropas Savienības Padomes apstiprināti neatkarīgi ārējie revidenti. Latvijas Banka saņēmusi pozitīvu revidentu atzinumu par tās 2019. gada finanšu pārskatiem no revidentu komercsabiedrības "KPMG Baltics".

Pilns pārskats atrodams Latvijas Bankas vietnē.

Avots: Latvijas Banka

Latvijas Banka 2019. gadā turpināja īstenot vairākus sabiedrībai nozīmīgus projektus. Maksājumu jomā Latvijas Banka pērn no visām Baltijas valstīm piesaistīja jaunas kredītiestāžu struktūrvienības dalībai Latvijas Bankas elektroniskajā klīringa sistēmā (EKS sistēmā). Kopējais EKS sistēmā veikto maksājumu skaits 2019. gadā palielinājās par 70%. No tiem 6,4 miljoni bija zibmaksājumi 1,2 miljardu eiro vērtībā (2018. gadā – 2,4 miljoni zibmaksājumu 494 miljonu eiro vērtībā). Turpinot attīstīt zibmaksājumu infrastruktūru, 2019. gadā darbu uzsāka Latvijas Bankas izveidotais starptautiska mēroga Zibsaišu reģistrs, kas ļauj veikt maksājumus, zinot vien saņēmēja tālruņa numuru.

2019. gadā Latvijas Banka turpināja attīstīt un modernizēt Kredītu reģistru, t.sk. radot iespēju tajā iekļautās ziņas saņemt arī viedierīcēs. Latvijas Banka rosināja profesionālo skaidrās naudas lietotāju diskusiju par rēķina summu noapaļošanu, ierobežojot ar 1 centa un 2 centu monētu izmantošanu saistītās izmaksas un ietekmi uz vidi, un īstenoja citus nozīmīgus pasākumus.

Avots: Latvijas Banka

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!