Foto: LETA
"Latvijas Krājbankas" pamatkapitālu plānots palielināt par apmēram 40-50 miljoniem latu, pastāstīja "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis.

Pēc viņa teiktā, banka pamatkapitālu vēlas palielināt par ievērojamu summu. Precīzs pamatkapitāla palielināšanas apjoms būs zināms vēlāk. Priedītis norādīja, ka "Latvijas Krājbankas"  vadība vēl pirmdien, 21.novembrī, pamatkapitāla palielināšanas jautājumus vēlas pārrunāt ar Lietuvas valdības iecelto "Snoras" bankas administratoru.

Priedītis iepriekš skaidroja, ka pamatkapitāla palielināšana tuvākajā laikā plānots veikt, lai bankas finanšu stabilitāte tirgū būtu skaidra un acīmredzama. Viņš  pastāstīja, ka parakstīšanās uz akcijām notiks vairākos posmos, tostarp pirmajos divos posmos iespējas parakstīties uz akcijām būs esošajiem akcionāriem, bet pēdējā posmā, ja visas akcijas jau nebūs parakstītas, - arī investoram no malas. "Interese ir," atzina   Priedītis, neatklājot, kas ir šie interesenti.

"Latvijas Krājbankas" pamatkapitāls šobrīd ir 35 824 248 lati.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) padome ceturtdien, 17.novembrī, pieņēma lēmumu par ierobežojumu noteikšanu "Latvijas Krājbankai". FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece informēja, ka "Latvijas Krājbankai" ir noteikts aizliegums veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tai skaitā ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā, klientiem gan fiziskām, gan juridiskām personām par summu, kas pārsniedz 100 tūkstošus eiro (70,3 tūkstošus latu) viena mēneša laikā.

Pēc Dravnieces teiktā, saistību izpildes ierobežojumi nav attiecināmi uz naudas līdzekļiem, kuri tiks ieskaitīti klientu kontos pēc šā lēmuma pieņemšanas dienas, bankas un klientu maksājumiem valsts budžetā, maksājumiem valsts un pašvaldību iestādēm, darījumiem ar Latvijas Banku, Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīru iegādi, maksājumiem komercsabiedrībām, kuru darbība saistīta ar preču ražošanu un pakalpojumu sniegšanu valsts un pašvaldību regulējamās nozarēs, piesaistīto noguldījumu procentu maksājumiem un klientu maksājumiem "Latvijas Krājbankai" un tās meitassabiedrībām.

Ierobežojumi bankai noteikti, ņemot vērā notikumus "Latvijas Krājbankas" mātessabiedrībā un to iespējamo tālāko ietekmi uz bankas finansiālo stabilitāti un tās maksātspēju, kā arī vērojamo noguldījumu pieprasījumu bankā.

Ziņots arī, ka Lietuvas valdība 16.novembrī ārkārtas sēdē nolēma pārņemt bankas "Snoras" akcijas, jo radās bažas par bankas likviditāti. Savukārt Lietuvas centrālā banka nolēma līdz pirmdienai, 21.novembrim, apturēt "Snoras" darbību un atcelt valdi. Par "Snoras" pagaidu   administratoru  ir iecelts starptautiskās konsultāciju kompānijas "Zolfo Cooper LLP" vecākais partneris Saimons Freklijs, kurš veic uzraudzības padomes, valdes un   administrācijas  vadītāja funkcijas.  

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!