Foto: DELFI
"Latvijas Krājbankā", kuras darbība pašlaik ir apturēta, pensijas un citus pabalstus saņem apmēram 80 tūkstoši iedzīvotāju, pastāstīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) preses sekretāre Edīte Olupe.

Viņa informēja, ka lielākā daļa no VSAA klientiem, kuriem maksājumi tiek pārskaitīti uz kontu "Latvijas Krājbankā", ir pensionāri ‒ aptuveni 60 tūkstoši.

Olupe gan uzsvēra, ka pagaidām ir pāragri izdarīt secinājumus par to, ko varētu darīt pensionāri un citi iedzīvotāji, kam "Latvijas Krājbankā" līdz ar tās darbības apturēšanu pašlaik ir iesaldēti līdzekļi, jo ir par maz pieejamās informācijas.

VSAA preses sekretāre norādīja, ka pensionāri, kuriem ir konts kādā citā bankā, var vērsties VSAA ar lūgumu pārskaitīt pensiju uz citu kontu. Ja citā bankā konta nav, tas jāatver pirms iesnieguma iesniegšanas VSAA. Vēl pensionāri var izvēlēties arī citus pensiju piegādes veidus, proti, "Latvijas Pasta" piedāvāto pensiju piegādi dzīvesvietā vai arī pensijas saņemšanu caur pasta norēķinu sistēmas kontu.

Jau vēstīts, ka FKTK padome pirmdien, 21.novembrī, nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra.

Saskaņā ar minēto lēmumu ir apturēta arī "Latvijas Krājbankas" valdes un padomes darbība un iecelti komisijas pilnvarnieki, kas pārvalda banku un iegūst bankas valdes un padomes tiesības. Par pilnvarnieku grupas vadītāju ir iecelts FKTK priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis.

Ziņots arī, ka FKTK padome jau 17.novembrī noteica ierobežojumus "Latvijas Krājbankai". Ierobežojumi bankai tika noteikti, ņemot vērā notikumus "Latvijas Krājbankas" mātessabiedrībā ‒ Lietuvas bankā "Snoras" ‒ un to iespējamo tālāko ietekmi uz bankas finansiālo stabilitāti un tās maksātspēju, kā arī vērojamo noguldījumu pieprasījumu bankā. Lietuvas valdība nacionalizēja 100% bankas "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!