Foto: LETA

Tā kā "ABLV Bank" galvenokārt strādāja ar ārvalstu klientiem, lēmums par noguldījumu nepieejamību "ABLV Bank" būtiski neietekmēs Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu apkalpošanu, uzskata Latvijas Komercbanku asociācija (LKA).

Ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome lēmusi neatcelt pagājušajā nedēļas nogalē "ABLV Bank" noteiktos maksājumu ierobežojumus, kas liedza bankai veikt debeta operācijas klientu kontos. Tāpat FKTK lēmusi par noguldījumu nepieejamību "ABLV Bank".

LKA ir pārliecināta, ka "izlēmīga un stingra vēršanās pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu ilgtermiņā nesīs ieguvumus, palīdzot Latvijas finanšu sektoram atgūt reputāciju", rakstīts asociācijas izplatītājā paziņojumā.

"Pievienojamies Finanšu ministrijas (FM) vērtējumam, ka FM sadarbībā ar Latvijas Komercbanku asociāciju, FKTK un citām institūcijām pēdējos gados ir nozīmīgi stiprinājusi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas normatīvo ietvaru, tostarp nodrošinot FKTK instrumentus uzraudzības procesa efektīvai īstenošanai," rakstīts paziņojumā.

LKA uzsver, ka industrija "kopumā daudz strādā pie augstāko atbilstības standartu ievērošanas un finanšu nozares reputācijas veicināšanas". Tāpat asociācija pauž, ka turpinās iestāties "par vēl aktīvāku riska klientu īpatsvara samazināšanu, lai sekmētu pilnīgu kvalitātes kontroli".

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītāja Sanda Liepiņa arī LTV sacīja, ka "AB LV bank" galvenokārt strādāja ar ārvalstu noguldījumiem un šis lēmums būtiski neietekmē Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu apkalpošanu. Būtiski, ka Latvijas reitingu aģentūra "S&P Global" saglabājusi esošajā "A-" līmenī, kā arī viņi norāda, ka šis "AB LV bank" risks ir nebūtisks pret Latvijas finanšu sistēmu, sacīja Liepiņa.

Komercbanku asociācijas vadītāja pauda, ka FKTK sagaida, ka līdzekļi tiks izmaksāti no bankā pieejamiem līdzekļiem. "Lai cik nepatīkams šis gadījums, ir tas būtiski neietekmēs Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu apkalpošanu. Tālākais būs atkarīgs no dažādiem juridiskiem aspektiem," tā Liepiņa.

Šis ir gadījums, kur bankas darbības ierobežojumi netika noteikti dēļ maksātspējas grūtībām, bet reputācijas problēmām, kuras būtiski saasinājās pēc ASV valsts kases paziņojuma, kā rezultātā banka nokļuva tehniskā izolācijā – citi partneri nevēlējās sadarboties ar partneri, kura reputācija ir apšaubīta. Latvijas vēsturē šāds gadījums līdz šim nav bijis, tā ir būtiski jauna situācija, sacīja Liepiņa.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka tā kā Eiropas Centrālās Banka (ECB) nav devusi instrukciju atcelt 18. februārī noteiktos maksājumu ierobežojumus "ABLV Bank", FKTK ārkārtas sēdē piektdien ir lēmusi par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu bankas klientiem.

"ABLV Bank" portālu "Delfi" informēja, ka ir saņēmusi FKTK padomes lēmumu. Bankas paziņojumā skaidrots, ka "lēmums pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process".

Ziņots, ka trešā lielākā banka pēc aktīvu apmēra "ABLV Bank" naktī uz pirmdienu pārtrauca klientu darījumus pēc FKTK lēmuma. Komisija to pamatoja ar ECB instrukciju un nepieciešamību bankai dot laiku atrisināt grūtības.

Kopš 13. februāra, kad ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija publiskoja ziņojumu par "Institucionalizētu naudas atmazgāšanu" bankā, tās īstenotu kukuļdošanu un citiem pārkāpumiem, kā arī rosināja liegt "ABLV Bank" darījumus dolāru valūtā, no šīs kredītiestādes aizplūduši aptuveni 600 miljoni eiro.

Apķīlājot savu vērtspapīru portfeli "ABLV Bank" no Latvijas Bankas aizņēmusies 297,2 miljonus eiro.

Kopumā centrālās bankas sniegtais atbalsts "ABLV Bank" ir 310 miljoni eiro, jo par 13 miljoniem iepriekš tika nopirkti valsts vērtspapīri likviditātes nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!