Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa līdz 26.martam atlika fotoradaru uzstādītāja - uzņēmuma "Vitronic Baltica un partneri" (tagad "V-Traffic") - prasības izskatīšanu pret likvidējamo "Latvijas Krājbanku" ("Krājbanka") saistībā ar uzņēmuma kredītsaistībām pret banku, pastāstīja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Kā paskaidroja Bērziņš, sēde tika atlikta, lai iegūtu papildu pierādījumus lietā.

Kā paskaidroja "Krājbankas" administratora "KPMG Baltics" sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis, prasības pamatā ir "V-Traffic" uzskats, ka viņu parādsaistības pret "Krājbanku" ir izpildītas, pamatojoties uz cesijas ceļā iegūtajiem trešo personu prasījumiem pret "Krājbanku".

"Krājbanka" uzskata - fakts, ka uzņēmums ir ieguvis prasījuma tiesības pret "Krājbanku", nedzēš uzņēmuma kredītsaistības pret banku. Jautāts, cik liela ir uzņēmuma parāda summa, Fīrmanis nevēlējās to atklāt.

Uzņēmums savas saistības ar "Krājbanku" vēlējies izpildīt ieskaita veidā, skaidroja Fīrmanis. Ar ieskaitu saprotama prasījuma dzēšana ar pretprasījumu, izbeidzot abu pušu saistību tiesības.

Tomēr tas, pēc bankas domām, nav iespējams, jo ieskaits "Krājbankai" ir piedāvāts pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ierobežojumu piemērošanas "Krājbankai" un FKTK lēmuma par garantēto atlīdzību izmaksu "Krājbankas" noguldītājiem.

Tāpat ieskaits nav pieļaujams, jo tas ir vērsts uz Noguldījumu garantiju likumā noteiktās noguldītāju interešu aizsardzības sistēmas apiešanu un radītu atsevišķiem noguldītājiem likuma jēgai neatbilstošas priekšrocības.

Ņemot vērā minēto, "Krājbanka" neatzīst ieskaitu un ir cēlusi pretprasību pret klientu par parāda piedziņu, norādīja Fīrmanis.

Viņš paskaidroja, ka "Krājbanka" ceturtdien tiesā lūdza pieaicināt trešo pusi procesā un lūgums par AAS "Baltijas Apdrošināšanas nams" pieaicināšanu tika apmierināts.

Tā kā apgabaltiesa vēl 24. janvārī nebija ierosinājusi tiesvedību attiecībā uz minēto pretprasību, apgabaltiesai nebija pamata apmierināt "Krājbankas" tiesā izteikto lūgumu par tiesvedības apturēšanu ieskaita lietā, sacīja Fīrmanis.

Lieta apgabaltiesā tika ierosināta jau pērn aprīlī, tomēr to vēl nebija izdevies skatīt pēc būtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!