Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pagājušajā nedēļā sākusies "Silicon Valley Bank" (SVB) krīze ir negaidīts trieciens ASV banku sektoram, kas kopš 2008. gada globālās finanšu krīzes bija dzīvojis salīdzinoši mierīgi. Amerikāņu regulatori nu meklē veidus, kā mazināt satraukumu un ierobežot naudas aizplūšanu no citām bankām.

Šoka viļņi atbalsojas arī Eiropā, it sevišķi Lielbritānijas tehnoloģiju sektorā, kas arī bija starp bankas klientiem.

Šoka viļņi atbalsojas arī Eiropā, it sevišķi Lielbritānijas tehnoloģiju sektorā, kas arī bija starp bankas klientiem.

Nenovērtēja tirgu

"Delfi Bizness" jau vēstīja, SVB krīze sākās pagājušās nedēļas sākumā, kad banka uzsāka akciju pārdošanu, lai piesaistītu līdzekļus pēc tam, kad ar zaudējumiem pārdeva ieguldījumu portfeli, kas galvenokārt sastāvēja no ASV Valsts kases parāda vērtspapīriem. Banka lielāko daļu savu depozītu naudas bija ieguldījusi vērtspapīros, kuri, procentu likmēm kāpjot, nesniedza tik labu atdevi. 

Vienlaikus SVB klientiem, kas pārstāv tehnoloģiju sektoru, saruka pieejamais finansējums, kas tiem lika izņemt naudu no bankas.

Tā rezultātā kritās bankas akciju vērtība, vadība nespēja atrast investorus, un ASV valdības aģentūra, kas atbild par banku sektoru, pārņēma kredītiestādes vadību, kas ar kādu banku notiek pirmo reizi kopš 2008. gada. "The New York Times", atsaucoties uz ekspertiem, min, ka daļēji šīs situācijas iemesls ir Donalda Trampa valdības laikā mīkstinātie noteikumi par to, cik bieži bankām ir jāveic tā dēvētie stresa testi, kas paredzēti, lai konstatētu tieši šādus riskus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!