Foto: Pixabay

Pasaules lielāko ekonomiku iedzīvotāji pandēmijas ierobežojumu dēļ uzkrājuši 2,9 triljonus ASV dolāru, liecina "Bloomberg Economics" ekspertu aplēses.

Tas ir pietiekami liels naudas apjoms, lai nākotnē, kad ierobežojumi tiks samazināti, būtu spēcīgs ekonomiku atveseļošanās dzinulis.

Ierobežojumi kombinācijā ar mazākiem tēriņiem un ekonomiku stimulēšanas pasākumiem veicinājuši būtiska apmēra uzkrājumu veidošanos.

Saskaņā ar "Bloomberg Economics" aplēsēm, mājsaimniecības ASV, Ķīnā, Lielbritānijā, Japānā un lielākajās eirozonas valstīs sāka uzkrāt naudu, jo pandēmijas dēļ iedzīvotājiem nācās palikt mājās un viņiem nebija daudz iespēju savus līdzekļus iztērēt. Puse no šīs summas – 1,5 triljoni ASV dolāru veido ASV iedzīvotāju uzkrājumi vien. Salīdzinājumam – šāds apjoms ir pielīdzināms gada kopējai Dienvidkorejas produkcijas izlaidei.

Optimistiskākie ekonomisti paredz, ka pēc ierobežojumu atcelšanas cilvēki izbaudīs tās izklaides, kas bija liegtas - dosies iepirkies, ēst restorānos, apmeklēs izklaides parkus, tūrisma vietas un sporta pasākumus, tādējādi dzēšot daļu pēdējā gada zaudējumu. Mazāk optimistiskākie ekonomisti paredz, ka šī nauda tiks izmantota parādu dzēšanai vai uzkrāta, kamēr vien veselības krīze būs izzudusi vai darba tirgus situācija uzlabosies.

Ja ASV patērētāji iztērēs visu naudu, ko viņi uzkrājuši pēdējā gada laikā, tad ekonomika šogad augtu par 9%, salīdzinot ar prognozētajiem 4,6%. Savukārt, ja visi tēriņi paliktu pie to īpašniekiem, ekonomika visdrīzāk augs par 2,2%.

"2020. gada vasaras atgūšanās bija mānīga, taču vienlaikus parādīja, cik ātri ekonomikas spēj atgūties, kad tiek atcelti Covid-19 ierobežojumi," saka "Bloomberg Economics" vecākā eirozonas ekonomiste Maeva Kuzina. "Vai tas pats var atkārtoties 2021. gadā? Milzīgie naudas uzkrājumi mājsaimniecībās ir viens no iemesliem, kādēļ esam pārliecināti, ka pieprasījums atgūsies strauji," viņa saka.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!