Foto: DELFI
Lietuvas Banka aizliegusi lielākajai Lietuvā strādājošajai ātro kredītu kompānijai "4finance", kas pieder pie starptautiskās finanšu grupas "4finance Holding", nodarboties ar kredītu izsniegšanu, taču pati kompānija paziņojusi, ka turpinās darbību, nododot savus zīmolus citam uzņēmumam.

Kompānija, kas ar Latvijas kompānijas "4finance" starpniecību pieder pie Luksemburgā reģistrētās starptautiskās finanšu grupas "4finance Holding S.A." un izmanto zīmolus "SMSCredit" un "Vivus", svītrota no publiskā patēriņa kredītu izsniedzēju saraksta saistībā ar virkni pārkāpumu.

"Esam noteikuši stingrākās likumos paredzētās sankcijas par vairākkārtējiem tiesību aktu pārkāpumiem un uzraudzības institūciju izteikto aizrādījumu ignorēšanu. Lielākā tirgus dalībnieka bezatbildīgajai rīcībai, kredītu izsniegšanā pārkāpjot tiesību aktus, nav attaisnojuma - šie pārkāpumi grauj uzticēšanos finanšu sistēmai, tās dalībniekiem, tādēļ iecietības pret tiem nav un nebūs," paziņojumā presei norādījis Lietuvas Bankas Uzraudzības dienesta direktors Vītauts Valvonis.

Kā viņš pastāstījis ziņu aģentūrai BNS, tas ir pirmais gadījums, kad uzņēmums par pārkāpumiem svītrots no saraksta.

Lietuvas Bankas lēmums stāsies spēkā piektdien pusnaktī. Kompānija var pārsūdzēt to tiesā.

Lietuvas Banka uzsver, ka uzņēmuma klientu situācija nemainās - līgumi paliek spēkā un uzņēmums ir tiesīgs pabeigt to izpildi.

Tikmēr pati kompānija paziņojusi, ka nedomā pārtraukt darbību, bet gatavojas savus zīmolus, interneta vietnes un sistēmas nodot citam patēriņa kredītu uzņēmumam.

Kā norādījis "4finance" ģenerāldirektors un līdzīpašnieks Ģedimins Velička, vēl pirms Lietuvas Bankas lēmuma paziņošanas kompānija no citiem tirgus dalībniekiem jau saņēmusi piedāvājumus pārņemt klientu datubāzi, zīmolus un kredītportfeļus.

Šā gada deviņos mēnešos "4finance" pēc izdoto kredītu summas ieņēmusi lielāko tirgus daļu - 37,8%. Lēsts, ka tā izsniegusi kredītus desmitiem miljonu eiro apmērā.

Augustā Lietuvas Banka "4finance" vadītājam piesprieda 3620 eiro naudassodu par to, ka kompānija nebija laikus sniegusi informāciju, kas nepieciešama tās inspicēšanai.

2012.gadā "4finance" saņēma brīdinājumu par bezatbildīgu kredītu izsniegšanu, bet 2013.gadā tai tika piespriests 4500 eiro naudassods par to, ka tā bija izsniegusi aizdevumu profesionālās skolas audzēknim, kam nav savu ieņēmumu.

Pēc Veličkas teiktā, Lietuvas Banka par kompānijas darbību esot sākusi interesēties šogad, kad Lietuvas Seims sācis apspriest grozījumus likumā par patēriņa kredītiem un kompānija aktīvi paudusi savu nostāju par tirgus regulēšanu un uzraudzību.

Pērn "4finance" tīrā peļņa bija 13,233 miljoni eiro jeb par 10,4% vairāk nekā 2013.gadā. Kompānijas procentu ienākumi gada laikā gandrīz nemainījās un sasniedza 26,916 miljonus eiro.

2014.gada laikā uzņēmumā strādāja vidēji 73 darbinieki, vēl gadu pirms tam - 66 darbinieki.

97% Lietuvas kompānijas akciju pieder Latvijas kompānijai "4finance" un 3% - ģenerāldirektoram Ģediminam Veličkam.

"4finance", kas Lietuvā strādā kopš 2008.gada, sevi raksturo kā uzticams un atbildīgs uzņēmums, kas pieder pie starptautiskas kompānijas, kurai uzticas vairāk nekā 12 miljoni klientu visā Eiropā.

"4finance" ir Lietuvas mazo patēriņa kredītu asociācijas locekle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!