Foto: PantherMedia/Scanpix

Lietuvas Centrālā banka solījusi papildus izvērtēt informāciju par Lietuvā darbojošos Latvijas kapitāla grupu "VIA SMS Group", reaģējot uz Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas locekļa Arvīda Anušauska norādi, ka tajā darbojas personas, kas tieši saistītas ar kādreizējiem "Parex bankas" īpašniekiem.

"Bankas Uzraudzības padome pirms elektroniskās naudas iestādes darbības licences izdošanas minētajai sabiedrībai ir veikusi visas tiesību aktos paredzētās procedūras un vērīgi izpētījusi kompānijas tobrīd iesniegto informāciju, vienlaikus vēršoties arī pie citām atbildīgajām institūcijām," otrdien norādījusi Centrālā banka, solot, ka jaunā papildu informācija tiks izanalizēta un novērtēta.

Lietuvas Centrālā banka pērn oktobrī izdeva elektroniskās naudas iestādes darbības licenci "VIA SMS Group" kompānijai "Via Payments", kas šoruden gatavojas sākt sniegt internetbankas pakalpojumus privātpersonām un uzņēmumiem.

Opozīcijas partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" frakcijas deputāts Anušausks otrdien vērsās pie Lietuvas finanšu ministra un Centrālās bankas, aicinot atbildēt uz jautājumu, vai "VIA SMS Group" darbība Lietuvā ir izvērtēta no nacionālās drošības viedokļa.

Nesen kļuva zināms, ka Lietuvā ienāk "VIA SMS Group" specializētā banka "FinnQ", bet rudenī startēs vēl viens šīs grupas finanšu pakalpojumu uzņēmums - "Vialet".

Iepriekš Lietuvā darbojās arī "VIA SMS Group" ātro kredītu kompānija "VIA SMS LT", bet pērn jūlijā tā tika likvidēta.

Pēc Anušauska teiktā, "FinnQ" vadītājs un valdes loceklis Deniss Šerstjukovs ir bijis "Parex" padomes loceklis un "Parex bankas" līdzīpašnieka Valērija Kargina dēla biznesa partneris, turklāt "VIA SMS Group" padomē darbojas bijušā "Parex bankas" līdzīpašnieka Viktora Krasovicka dēls Georgijs Krasovickis, kas no 2004. līdz 2008 .gadam darbojies "Parex bankā", kur bijis atbildīgs par līzinga un faktoringa pakalpojumu attīstību Neatkarīgo Valstu Sadraudzības valstīs.

"Šerstjukovs arī ar politiskām saitēm saistīts ar Nila Ušakova "Saskaņas centru", kuram bija oficiāls sadarbības līgums ar Vladimira Putina "Vienoto Krieviju". Dažādu skandālu kontekstā "Parex banka" tika saistīta pat ar Krievijas Tambovas mafijas grupējumu, bet Panamas dokumentu skandāls atklāja 100 miljonu dolāru aizdevumu Krievijas kompānijas "Severneftj" vadītājam Žanam Hudainatovam. Tiek uzskatīts, ka šis neatdotais aizdevums veicināja "Parex bankas" krahu," norādījis Anušausks.

Viņš piebildis, ka Žana Hudainatova brāļa Eduarda Hudainatova vadītajai kompānijai "Nezavisimaja neftegazovaja kompanija" Amerikas Savienotās Valstis noteikušas sankcijas par sadarbošanos ar Ziemeļkorejas režīmu.

Šerstjukovs iepriekš ziņu aģentūrai BNS stāstījis, ka banka sniegs banku mazumtirdzniecības produktu pārdošanu un pakalpojumus un darbību gatavojas uzsākt aptuveni gada laikā.

Pagājušā gada nogalē 50% "VIA SMS Group" akciju piederēja Latvijas uzņēmumam "Financial investment", 31% - Šerstjukovam un 19% - Georgijam Krasovickim.

2014. gadā "VIA SMS Group" izplatīja obligācijas "Nasdaq" Baltijas valstu biržā un tās apgrozījums 2017. gadā sasniedza aptuveni 20 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!