Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lietuvas banka "Swedbank", pamatojoties uz Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām, iesaldējusi Baltkrievijas valstij piederošās Druskininku sanatorijas "Belorus" kontus, paziņojusi sanatorija.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījis šīs sanatorijas vadītājs Iļja Jepifanovs, viņš vērsies pie atbildīgajām Lietuvas institūcijām, lūdzot atbloķēt kontus, lai varētu samaksāt algas darbiniekiem, kuru lielākā daļa ir Lietuvas pilsoņi.

Pēc viņa teiktā, konti iesaldēti 18.decembrī, kā pamatojumu norādot sankcijas, ko ES noteikusi Baltkrievijai.

Pašas sanatorijas "Belorus" ES sankciju sarakstā nav, bet 17.decembrī tajā iekļauta Baltkrievijas Republikas Prezidenta Lietu pārvaldes Galvenā saimnieciskā pārvalde (GHU), kas saskaņā ar Lietuvas Reģistru centra datiem ir vienīgā sanatorijas akcionāre. Sanatorija darbojas kā valsts iestāde.

"Mums nav saistības ne ar kādām fiziskajām personām, esam Baltkrievijas Republikas īpašums. Neesam saistīti ar sliktiem cilvēkiem vai sliktām lietām," izteicies Jepifanovs. "Esam sekmīgs uzņēmums, kas dod darbu lielam skaitam cilvēku, kuri regulāri godīgi nomaksā visus nodokļus, atbalsta Lietuvas valsti, un tāda situācija man nav saprotama. (..) Nevaram pat izmaksāt algas, lai gan nauda ir."

Pēc Lietuvas valsts sociālās apdrošināšanas fonda "Sodra" informācijas, sanatorijā strādā 393 cilvēki. Kā sacījis Jepifanovs, aptuveni 350 no viņiem ir Lietuvas pilsoņi.

"Swedbank" preses sekretārs Sauļus Abraškevičs norādījis, ka likums liedz bankai izpaust informāciju par pakalpojumiem, ko tā sniedz konkrētām fiziskajām vai juridiskajām personām.

"Šai gadījumā varam vien teikt, ka banka vienkārši informējusi klientu par situāciju un iespējamajiem risinājumiem attiecībā uz algām un citiem obligātajiem maksājumiem," viņš sacījis aģentūrai BNS.

Jepifanovs pastāstījis, ka kopš 17.decembra, kad Lietuvā tika ieviesta stingrāka karantīna, vairākums "Belorus" darbinieku atrodas dīkstāvē, bet līdz tam sanatorija daļēji strādājusi.

Lielākā daļa "Belorus" klientu ir no Baltkrievijas, galvenokārt tie ir bērni, bet, kā norādījis Jepifanovs, sanatorijā ierodas "cilvēki no visas pasaules".

ES ekonomiskās sankcijas vērstas pret Baltkrievijas fiziskajām un juridiskajām personām, kas atbalsta Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko vai saistītas ar pēcvēlēšanu protestu apspiešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!