Foto: AFP/Scanpix

Likvidācijas procesā esošā Lietuvas banka "Ūkio bankas" vēlas atgūt gandrīz 600 000 eiro no Latvijas "PrivatBank".

"Ūkio bankas" vēlas, lai tiesa atceļ "PrivatBank" vienpusējo ieskaitu - "PrivatBank" izmantojusi "Ūkio bankas" naudu, lai segtu trešo pušu prasības. Ieskaits īstenots 2013. gada aprīlī pēc tam, kad apturēta "Ūkio bankas" darbība un paziņots par tās maksātnespēju.

2015. gada jūnijā Kauņas apgabaltiesa nolēma, ka "Ūkio bankas" civilprasība par 558 600 eiro un 40 400 eiro procentu maksājumu atgūšanu ir jāskata Latvijas tiesām, un tādēļ prasību neizskatīja. "Ūkio bankas" pārsūdzēja šo lēmumu Lietuvas Apelāciju tiesā, kas 4.janvārī atcēla zemākās tiesu instances lēmumu un nosūtīja lietu atkārtotai izskatīšanai.

Apelāciju tiesa arī norādīja, ka ieskaits ir ticis īstenots laikā, kad "Ūkio bankas" jau bija noteikts moratorijs bankas darbībai, un tādēļ tas ir pretrunā Banku likumam.

Lietuvas Banka moratoriju "Ūkio bankas" darbībai noteica 2013. gada 12. februārī, bet nākamajā dienā "Ūkio bankas" lūdza "PrivatBank" atdot līdzekļus, kas atradās tās korespondējošajos kontos.

Tā paša gada 10. aprīlī "PrivatBank" norādīja, ka ir pārņēmusi prasību 752 100 ASV dolāru (690 000 eiro) apmērā pret "Ūkio bankas" no kompānijām "Pennygold Trading Supplies" un "A.S.C. Invest LLP". Savukārt 2013. gada 13. aprīlī "PrivatBank" informēja, ka ir īstenojusi vienpusējo ieskaitu, un paziņoja, ka "Ūkio bankas" joprojām ir tai parādā 32 900 dolārus (30 000 eiro) un 691 eiro.

Savukārt "Ūkio bankas" informēja, ka nepiekrīt ieskaitam, un piebilda, ka "Pennygold Trading Supplies" un "A.S.C. Invest LLP" to neinformēja par prasības nodošanu.

Jau vēstīts, ka Kauņas tiesa maksātnespējas procesu pret banku sāka 2013.gada 2.maijā. Kreditoru prasības pret "Ūkio bankas" sasniedz 458,2 miljonus eiro, tajā skaitā 269,1 miljonu eiro - no Lietuvas noguldījumu apdrošināšanas fonda.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" 2015. gada septembra beigās bija 11. lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!