Foto: F64

"LPB Bank" šogad pirmajā ceturksnī strādāja ar peļņu 1,435 miljonu eiro apmērā, kas ir par 61,4% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā.

Bankas aktīvi 2022.gada marta beigās bija 202,421 miljona eiro apmērā, kas ir par 0,3% jeb 629 000 eiro mazāk nekā 2021.gada beigās, kad "LPB Bank" aktīvi bija 203,05 miljonu eiro apmērā.

Noguldījumos banka šogad marta beigās bija piesaistījusi 148,351 miljonu eiro, kas ir par 1,4% vairāk nekā pagājušā gada beigās.

Savukārt "LPB Bank" kapitāla un rezervju apmērs pirmajā ceturksnī samazinājies par 12,1% un marta beigās bija 33,357 miljoni eiro.

2021.gadā "LPB Bank" auditētā peļņa bija 5,507 miljoni eiro, tostarp pērn pirmajā ceturksnī banka strādāja ar peļņu 889 000 eiro apmērā.

"LPB Bank" vienīgais īpašnieks ir SIA "Mono". Savukārt "Mono" īpašnieki ir Mihails Uļmans (49,43%), ASV pilsonis Aleksandrs Plotkins (32,67%) un Kajems Biomins (17,9%), liecina "Firmas.lv" informācija. Pēc aktīvu apmēra "LPB Bank" 2021.gada beigās bija 11. lielākā banka Latvijā.

Jau vēstīts, ka policijai maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā ir izdevies noskaidrot faktiski visu iesaistīto personu ķēdi, un otrdien, 24.maijā, šajā lietā aizturētas vairākas personas, tostarp izpildītājs un pasūtītājs. Policija patlaban atturas komentēt konkrētu personu skaitu, dzimšanas gadus un lomu sadalījumu noziegumā. Izmeklēšana lietā turpinās.

Vienlaikus portāls "kompromat.lv" vēsta, ka lietā aizturēts Uļmans un Aleksandrs Babenko.

Bunkus ģimenes pārstāvji Uļmana vārdu jau iepriekš bija pieminējuši Mārtiņa Bunkus slepkavības kontekstā. Uļmanam 2016.gadā esot radušās domstarpības ar maksātnespējas administratoru Mārtiņam Bunkus uzņēmuma SIA "Rego Trade" maksātnespējas lietā, kurā administrators prasīja tiesas ceļā no uzņēmēja vairākus simtus tūkstošus.

Pārtikas vairumtirgotājs "Rego Trade" par maksātnespējīgu tika atzīts 2008.gada pavasarī. Pēc stāšanās amatā administrators Bunkus konstatējis, ka uzņēmuma bijušie valdes locekļi - Uļmans, Aleksandrs Budovskis un Dans Vapne - pirms maksātnespējas pasludināšanas izsaimniekojuši "Rego Trade" aktīvus, tādēļ administrators pret viņiem vērsās tiesā ar prasībām par līdzekļu piedziņu. Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta 2012.gadā apmierināja administratora prasību un no Uļmana par labu uzņēmumam piedzina 265 626 latus (377 952 eiro).

"Rego Trade" maksātnespēja bija vienīgais aktīvais maksātnespējas process, kurā 2018.gadā Rīgā noslepkavotais Bunkus bija administrators.

Uļmans par Bunkus ģimenes pārstāvju izteikumiem bija vērsies tiesā, prasot godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu un kompensācijas piedziņu, taču tiesā zaudēja. 2021.gada maijā Augstākā tiesa atteica ierosināt kasācijas tiesvedību Uļmana prasībā, un šī bija trešā tiesu instance, kas pieņem lēmumu neierosināt tiesvedību šajā lietā. Rīgas apgabaltiesa šajā lietā tika secinājusi, ka Bunkus ģimenei bijis pamats paust viedokli par to, ka Uļmans aktīvi ar dažādām metodēm mēģinājis piespiest jeb pamudināt Bunkus atteikties no "Rego Trade" vārdā celtajām prasībām.

Noslepkavotā administratora brālis Kristaps Bunkus 2022.gada sākumā bija izplatījis arī publisku paziņojumu, kurā pauda aizdomas par Uļmana saitēm ar bijušo augsta ranga policijas darbinieku Andreju Sozinovu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Uļmans darbojas daudzos uzņēmumos. Laikā no 2015. līdz 2017.gadam viņš bija uzņēmuma "Mego" līdzīpašnieks. Patlaban 60% "Mego" kapitāldaļu pieder SIA "Gruodis", kura vienīgais īpašnieks ir Babenko.

Uzņēmumā "Mono" aģentūrai LETA otrdienas, 24.maija, vakarā nesniedza informāciju, vai būtu notikusi Uļmana aizturēšana, sakot, ka uz vietas neesot vadošu darbinieku, kas par šādu jautājumu varētu izteikties. Arī "LPB Bank" komentārus nesniedza, vienlaikus uzsverot, ka Uļmans nav bankas tiešais īpašnieks un viņam bankā vairs nav vadošu amatu.

Bunkus tika nošauts 2018.gada 30.maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem. Īsi pēc slepkavības netālu no notikuma vietas tika atrasta sadedzināta ar viltotiem valsts numuriem aprīkota automašīna, kura, visticamāk, bija saistīta ar slepkavību.

2021.gada vasarā tapa zināms, ka viens no iespējamajiem maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības izpildītājiem ticis apcietināts Ukrainā saistībā ar kādu citu noziegumu. Kā vēstīja LTV, aizdomās turētais Ukrainā ticis aizturēts par citu noziegumu, kas nav saistīts ar Latviju, taču izmeklēšanas laikā viņš esot sācis liecināt arī saistībā ar Bunkus slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!